173486 – 17102024 – Pornind de la analizele Ministerului de Finanțe care fundamentează creșterea salariului lunar minim brut pe țară, reprezentanții guvernului, ai sindicatelor și patronatelor au agreat creșterea, de la 1 ianuarie 2025, a salariului lunar minim brut pe țară garantat.
Astfel potrivit declarațiilor reprezentanților Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, de la 1 ianuarie 2025 salariul lunar minim brut garantat în plată va crește de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. De asemenea, s-a convenit și menținerea scutirii de la plata impozitului și contribuțiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar.
În timp ce sindicatele s-au arătat oarecum nemulțumite de valoarea convenită, patronatele au cerut guvernului predictibilitate, subliniind că majorările de salarii stabilite ”peste noapte” de govern le afectează planurile de afaceri. De asemenea, patronatele au arătat că noua creștere a salariului minim brut garantat în plată va afecta afacerile mici, care au mai puține resurse pentru acoperirea acestor majorări.
De la 1 iulie 2024, Guvernul a majorat salariul minim la 3.700 de lei și a stabilit că, pentru respectarea directivei europene privind ”salariul minim adecvat” (din 2022), de la 1 ianuarie 2025, valoarea acestuia nu mai poate fi mai mică de 50% din valoarea salariului mediu pe economie.
Directiva europeană referitoare la introducerea „salariului minim adecvat” (fair minimum wage) stabilește introducerea unui salariu minim european, astfel încât toți europenii, indiferent de statul membru, să aibă venituri care să le asigure un trai decent. Directiva nu impune o anumită valoare, ci lasă la latitudinea statelor modalitatea în care va calcula acest venit. România a optat pentru varianta garantării în plată a unui salariu minim la 50% din valoarea salariului mediu brut la nivel național.
Proiectul de lege a fost aprobat în Guvern pe 21 iunie 2024 și trimis Parlamentului pentru aprobare.
La actualul curs leu-euro, de la 1 ianuarie 2025, în România valoarea salariului minim brut va fi de 826 de euro (în prezent, acesta este echivalent cu aproximativ 755 de euro).
O altă problemă discutată miercuri în Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social a fost reducerea taxării forței de muncă pentru veniturile mici și medii, cu care părțile au fost de acord că este necesară.