Acasă Politic Consultări politice româno-iordaniene

Consultări politice româno-iordaniene

DISTRIBUIȚI

173499 – 18102024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 17 octombrie 2024, o sesiune de consultări politice cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și expatriaților al Regatului Hașemit al Iordaniei, Ayman Safadi, în contextul vizitei oficiale pe care demnitarul român o efectuează în acest stat, la invitația omologului iordanian. Întrevederea celor doi oficiali a prilejuit un dialog extins cu privire la proiectele bilaterale în domenii precum economie și comerț, agricultură și securitate alimentară, educație, apărare și afaceri interne, IT&C.

În acest context, ministrul Luminița Odobescu a evocat calitatea cooperării în domenii tot mai diverse, subliniind interesul României pentru dinamizarea contactelor bilaterale și dezvoltarea parteneriatului bilateral.

Nu în ultimul rând, cei doi miniștri de externe au avut un schimb de opinii consistent pe marginea celor mai recente evoluții de securitate din Fâșia Gaza și Republica Libaneză. Partea română a exprimat îngrijorare față de volatilitatea mediului de securitate regional, cu potențial de escaladare într-un conflict la scară și mai largă. În context, a susținut necesitatea sporirii eforturilor conjugate pentru identificarea de soluții diplomatice care să conducă la încetarea permanentă a focului, eliberarea ostaticilor și protejarea populației civile. Partea română a amintit despre sprijinul umanitar oferit de țara noastră, încă de la începutul crizei din Fâșia Gaza, respectiv tranșele de ajutor umanitar destinate populației palestiniene afectate, precum și preluarea de pacienți pediatrici pentru tratament, în spitalele românești. Totodată, România a răspuns cu promptitudine apelului umanitar lansat recent de Republica Libaneză.

Referitor la dosarul ucrainean, partea română a prezentat sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, reiterând angajamentul țării noastre față de asigurarea securității alimentare în Orientul Mijlociu și Africa.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.