Acasă Social Aparare Ceremonii dedicate Zilei Armatei României

Ceremonii dedicate Zilei Armatei României

DISTRIBUIȚI

 173526 – 22102024 – MApN anunță că Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operații în care sunt dislocați militarii români, precum și în statele în care România are acreditați atașați ai apărării și în capitalele statelor unde țara noastră are reprezentanțe permanente.

În București, la sunt programate ceremonii  la Mormântul Ostașului Necunoscut, depunere de flori, ceremonie de depunere a jurământului militar de studenții anilor I ai Academiei Tehnice Militare, Universității Naționale de Apărare și Institutului Medico-Militar, urmate de schimbarea gărzii la MON. Aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române vor survola monumentul.

De asemenea, ceremonii militare și religioase vor avea loc la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” și la Monumentul Eroilor Căzuți în Teatrele de Operații și pe Teritoriul României, din fața Palatului Național al Copiilor, urmate de depuneri de coroane și jerbe de flori.

Seara se va încheia cu retragerea cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenței, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Șoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul  Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

În zilele de 25 și 26 octombrie, MApN, împreună cu Asociația ONOR și Primăria Capitalei organizează pe Calea Victoriei evenimentul „ONOR Armatei României”.

Și în țară sunt programate ceremonii dedicate ZAM – la Monumentul „Glorie Ostașului” Român din Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, la Monumentul Eroilor de la Păuliș, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” de la Carei, la Monumentul Ostașului Român din Satu Mare.

 Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Republica Moldova, Slovacia și Ungaria.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe și sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.