173453 – 14102024 – În perioada 13-20 octombrie 2024, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și partenerii săi organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane (18 octombrie).
Evenimentele au ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la problema traficului de persoane și importanța combaterii acestui fenomen.
Traficul de persoane este o încălcare gravă a drepturilor omului, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Victimele traficului pot fi exploatate în diverse scopuri, inclusiv munca forțată, exploatarea sexuală, cerșetorie și traficul de organe, iar eforturile de conștientizare și educare a populației sunt importante pentru prevenirea traficului de persoane și sprijinirea victimelor.
Duminică, 13 octombrie, în parohiile ortodoxe din țară și străinătate a fost citit un cuvânt de învățătură elaborat în colaborare cu Patriarhia Română, menit să contribuie la prevenirea traficului de persoane în principalele sale forme de manifestare, eliminarea prejudecăților referitoare la situația și alegerile victimelor traficului de persoane, importanța implicării comunității și informații despre principalele semne de manifestare ale acestui fenomen.
Începând de luni, 14 octombrie, prin intermediul centrelor regionale ale ANITP, la nivel național vor începe campanii de informare în punctele de trecere a frontierei, în școli și în comunități defavorizate, întâlniri de lucru cu specialiști, dezbateri și evenimente publice pe tema traficului de persoane, distribuirea de materiale informative și mesaje pe rețelele de socializare.
#ANITP invită toți cetățenii să se alăture acestor eforturi și activități.
Pentru informarea cetățenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane, ANTIP pune la dispoziție numărul gratuit :0800 800 678 sau adresa anitp@mai.gov.ro.
Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi instituţiilor publice cu privire la traficul de persoane.