173342 – 02102024 – În cele șase luni, polițiștii de frontieră au efectuat verificări în aplicația eDAC, aproximativ 95.000 de minori care au călătorit sau intenționau să călătorească în spațiul Schengen.
Începând cu data de 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen. Însă, lucrătorii noștri, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, efectuează acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Pentru operativitate, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC, conectată la bazele de date ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.
Astfel, în perioada 31.03-30.09.2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 910.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor.
În urma verificărilor efectuate de lucrătorii noștri au fost descoperite peste 1.500 de persoane, pe numele cărora existau alerte naționale sau internaționale, semnalate de diferite autorități, persoanele fiind preluate de structurile competente în vederea dispunerii măsurilor legale.
Cele mai deosebite constatări au fost următoarele:
* În data de 09.04.2024, o echipă operativă formată din polițiști de frontieră de pe Aeroportul International Henri Coandă București și lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări a legitimat o femeie care sosise din direcția Atena și care a prezentat o carte de identitate cu elemente de similare celor eliberate de autoritățile din Grecia. În urma verificărilor specifice, s-a constatat faptul că documentul este falsificat, iar asupra femeii a fost găsit un document de azilant, eliberat de autoritățile elene, din care rezultă identitatea reală și cetățenia acesteia – Siria. Persoana a declarat că la îmbarcare a folosit o carte de identitatea românească, pe care a aruncat-o ulterior în toaleta aeronavei. Femeii i-a fost întreruptă călătoria și a fost înapoiată în direcția Atena cu aceeași aeronavă.
* În data de 26.07.2024, o echipă din cadrul Punctului Poliției de Frontieră Aeroport Iași, aflată în zona plecări Schengen, a legitimat un bărbat care se afla la poarta de îmbarcare pentru un zbor în direcția Barcelona. În urma verificărilor specifice, s-a constatat faptul că bărbatul, cetățean român, intenționa să călătorească cu un document fantezist, fals total. Acesta a susținut că nu este cetățean al României sau al altui stat, iar actul prezentat colegilor noștri îi aparține de drept.
* În lunile iulie si august, polițiștii de frontieră din cadrul Aeroportului internațional Henri Coandă București, acționând în baza evaluărilor de risc efectuate de structura de specialitate din cadrul IGPF, au selectat pentru control mai multe persoane despre care existau date că transportă o cantitate însemnată de țigări. După efectuarea verificărilor, s-a stabilit faptul că șase persoane, cetățeni din Grecia și Macedonia de Nord, care au călătorit din direcția Atena și s-au încadrat pe culoarul verde ”nimic de declarat”. Echipa formată din polițisti de frontieră și lucrători vamali a descoperit în urma controlului efectuat asupra bagajelor de cală ale acestora mai multe de pachete care conțin tutun de narghilea, în cantitate totală de peste 350 de kilograme. Bunurile, a căror valoare de piață depășește 50.000 euro au fost reținute în vederea continuării cercetărilor.
* În data de 10.09.2024, o echipă operativă formată din poliţişti de frontieră de pe Aeroportul internațional Henri Coandă București și lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări a legitimat zece bărbați care intenționau să călătorească în direcția Atena, Grecia. În urma verificărilor specifice, s-a constatat faptul că aceștia sunt cetățeni India și se aflau în ședere ilegală pe teritoriul României. Celor în cauză le-a fost întreruptă călătoria și au fost preluați de către o echipă operativă din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.
* De asemenea, pe Aeroportul Timișoara, în luna mai, o echipă mixtă de control formată dintr-un polițist de frontieră şi un polițist din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Aeriene a verificat o persoană de sex feminin, cetățean român, care o însoțea pe fiica sa minoră. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că mama nu deține declarație notarială din partea tatălui şi nici nu a putut face dovada reședinței în străinătate a minorei. Nefiind îndeplinite condițiile legale pentru a putea ieși din România, călătoria minorului a fost întreruptă.
În cele șase luni, lucrătorii noștri au efectuat verificări cu dispozitivele din dotare, care folosesc aplicația eDAC, pentru aproximativ 95.000 de minori care au călătorit sau intenționau să călătorească în spațiul Schengen. Dintre aceștia, peste 37.000 erau însoțiți de un singur părinte, peste 9.200 aveau alături de ei o altă persoană majoră, iar 1.350 erau neînsoțiți.
Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.