173347 – 03102024 – Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat miercuri, 2 octombrie 2024, proiectul legislativ privind instituirea anului 2025 drept „Anul Național al Copilului”.
În România sunt aproape 4 milioane de copii, iar 1 din 5 cetățeni români este copil.
Legea prevede o serie de direcții de acțiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor, precum și alocarea de fonduri specifice pentru susținerea acestor inițiative și prioritizarea investițiilor în infrastructura destinată copiilor.
România a avansat mult în ultimele decenii în ceea ce privește protecția drepturilor copilului, dar inechitatea este în continuare o realitate la nivelul societății românești. Avem copii în țara noastră care se află în risc de excluziune socială sau sărăcie. La nivelul UE, peste 19 milioane de copii se află în situații similare.
Deși există legislație națională specifică, o strategie clară și un plan de acțiune denumit Garanția Europeană pentru Copii la nivelul tuturor Statelor Membre UE, prin adoptarea Legii privind instituirea Anului Național al Copilului, România face un pas în plus și dă un semnal important că prioritizează proiectele, investițiile și o cultură centrată pe copii.
Legea a fost inițiată de deputatul Natalia Intotero, în prezent ministrul Familiei.
În expunerea de motive, aceasta a argumentat că societatea românească a înregistrat schimbări semnificative, cu impact asupra vulnerabilității copiilor, dar în ciuda progeselor economice și sociale multe dintre drepturile copiilor sunt insuficient garantate, în mediile defavorizate copiii având acces limitat la educație de calitate, la sănătate sau protecție socială.
România contină să se afle într-o nedorită poziție cu cele mai ridicate rate de mortalitate infantilă. De asemenea, aproape jumătate din mamele sub 15 ani din Europa sunt în România.