173073 – 02092024 – Romfilatelia introduce în circulație miercuri, 4 septembrie a.c. o emisiune filatelică al cărui subiect abordează o situație socială deosebită care are în vedere persoanele cu deficiențe de auz. Realizată cu sprijinul nemijlocit al Asociației Naționale a Surzilor din România (ANSR), emisiunea intitulată sugestiv „Vocea Tăcerii”, se dorește a fi un mijloc activ de promovare al înțelegerii și sprijinului pentru semenii noștri cu dizabilități.
Marca poștală (valoarea nominală de 25 lei) și plicul „prima zi”, elemente ale emisiunii, ilustrează situații concrete de prezentare a ceea ce se cunoaște sub denumirea de limbaj „mimico-gestual”, în care alfabetul mâinilor, inventat de educatorul și filantropul francez Charles de l’Épée, este folosit în dialogul cu persoanele care suferă de surditate.
Pentru a sugera pe înțelesul tuturor „alfabetul mâinilor”, în grafica plicului „prima zi”, literele titlurilor și ale siglei ANSR sunt însoțite de literele alfabetului surzilor, realizate vizual cu ajutorul pozițiilor diverse ale degetelor de la mâini.
Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR) este o organizație neguvernamentală, independentă, necondiționată politic și religios, cu personalitate juridică, de utilitate publică, care apără și promovează drepturile și interesele sociale, profesionale, culturale și educative ale persoanelor cu deficiențe de auz pentru incluziunea socială și egalizarea șanselor. ANSR are o istorie de 105 ani, fiind continuatoarea „Societății Amicale a Surdo-Muților din România”, înființate în noiembrie 1919. Este organizația reprezentativă, la nivel național și internațional, a persoanelor cu deficiențe de auz din țara noastră, membră a Federației Mondiale a Surzilor și a Uniunii Europene a Surzilor și membră fondatoare a Consiliului Național al Dizabilității din România.
Revista ANSR este „Vocea Tăcerii”, apărută pentru prima dată în anul 1932 sub denumirea „Răsăritul nostru”. Ulterior, aceasta s-a mai numit „Gazeta Surdo-Muților” și „Viața Noastră”, până la stabilirea denumirii actuale, una sugestivă pentru efortul continuu al comunității de afirmare și recunoaștere în rândul majorității auzitoare.
Pentru atingerea idealului incluziunii depline, ANSR a organizat de-a lungul deceniilor de existență numeroase acțiuni, evenimente, seminarii, conferințe și a dezvoltat și implementat proiecte din domenii variate care să servească intereselor tuturor beneficiarilor cu care intră în contact.
Prin cele 37 de filiale, ANSR oferă servicii pentru mii de beneficiari cu deficiențe de auz în fiecare an, de la interpretare în limba semnelor române la sprijin pentru integrarea profesională și consiliere pentru dobândirea de facilități și exercitarea drepturilor.
Emisiunea este disponibilă de miercuri, 4 septembrie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/