Acasă Economie Republica Moldova va cumpăra energie de la Nuclearelectrica

Republica Moldova va cumpăra energie de la Nuclearelectrica

DISTRIBUIȚI

 173234 – 20092024 – În premieră pentru interconexiunea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, Energocom (furnizorul central de energie electrică din Rep. Moldova) a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie în vederea achiziționării energiei electrice de la Nuclearelectrica (România), anunță instituția.

Această procedură a presupus depunerea unei garanții bancare și participarea la o licitație organizată de operatorul sistemului de transport al României, Transelectrica, în urma căruia SA Energocom a fost declarată câștigătoare.

Astfel, rezervarea pentru prima dată a capacității lunare are loc respectând regulamentele UE, procedeu similar utilizat și în cazul procedurilor de alocare a capacităților zilnice odată cu sincronizarea Republicii Moldova la sistemul european continental ENTSO-E, în martie 2022.

Energocom anunţă că, în octombrie, va cumpăra 10 MW, iar în lunile următoare cantitatea poate crește în funcție de cererea internă.

Prețul energiei Nuclearelectrica este plafonat prin ordonanță de urgență la 400 RON/ MWh.

Potrivit Energocom, prin licitație, se urmărește obținerea unor condiții transparente și non-discriminatorii pentru toți participanții de pe piață.

În ultima perioadă, Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană a fost singurul furnizor de energie electrică pentru regiunea de pe malul drept al Nistrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.