173264 – 24092024 – Executivul a aprobat luni, 23 septembrie 2024, o rectificare bugetară care să permită alocarea de fonduri suplimentare pentru cheltuielile obligatorii, corelarea planificării bugetare cu evoluția prognozată a indicatorilor macroeconomici și cu execuția bugetară. Rectificarea bugetară este construită ținând cont de patru piloni:
- Creștere a veniturilor bugetare prin creșterea colectării, digitalizarea ANAF (e-Factura, e-TVA, e-Transport, case de marcat electronice) și implementarea modulelor antifraudă, care contribuie la conformarea voluntară și creșterea eficienței controalelor ANAF, cât și măsurile instituite prin OUG 107/2024 privind amnistia fiscală (ANAF estimează încasări de 7,9 miliarde de lei). De asemenea, se estimează o creștere a veniturilor din impozitul pe venit și salarii și a contribuțiilor sociale de peste 5,8 miliarde de lei la nivelul bugetului general consolidat.
- Susținerea investițiilor
Bugetul pentru 2024 a fost construit în jurul investițiilor (120,1 de miliarde de lei la începutul anului) esențiale în infrastructură și îmbunătățirii marilor servicii publice. La șapte luni, cheltuielile pentru investiții au fost 56,99 miliarde de lei (cu 46,4% mai mult decât în 2023). Prin alocările suplimentare, bugetul total pentru dezvoltare și investiții ajunge la ajunge la 66,9 miliarde de lei, astfel: pentru Ministerul Transporturilor (5,4 miliarde lei pentru cofinanțarea proiectelor prin PNRR), MIPE (3,3 miliarde lei pentru proiecte finanțate din FEN – vouchere pentru persoanele defavorizate, sprijin educațional pentru anul scolar 2024-2025, pentru copii defavorizați, prima didactică etc.) și Ministerul Dezvoltării (pentru susținerea investițiilor prin PN „Anghel Saligny”, PNDL 1 și 2 și programele Companiei Naționale de Investiții, la care se adaugă programele Valul Renovării și de mobilitate urbană, din PNRR).
Tot pentru investiții sunt majorări și la ministerele Finanțelor, Agriculturii și Energiei:
Ministerul Finanțelor – 14,3 miliarde de lei pentru cofinanțarea programelor regionale (POR-uri 2021-2027), digitalizare și schemele de ajutor de stat gestionate (subvenția dobânzilor la IMM Invest Plus, subvenția accizei la motorină, schemele de ajutor de stat pentru investiții – programul de industrializare).
Ministerul Agriculturii – 4,4 miliarde de lei pentru proiectele finanțate din fonduri europene.
Ministerul Energiei – 1,2 miliarde de lei pentru investiții în producția de energie din surse regenerabile.
Alocări suplimentare pentru marile servicii publice:
Bugetul CNAS – 11,324 miliarde de lei pentru medicamente cu și fără contribuție personală, medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ, precum și pentru investiții în spitale.
Ministerul Educației – 4,59 miliarde de lei pentru salariile cadrelor didactice, burse și naveta elevilor.
Fonduri suplimentare pentru asistența persoanelor cu dizabilități – 914 milioane de lei pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități și cheltuielile de funcționare ale DGAS.
- Autoritățile publice locale – 2,7 miliarde de lei pentru creșterile salariale ale personalului medical, din domeniul asistenței sociale și auxiliar serviciilor medico-sociale, precum decontarea transportului pentru elevi si programul pentru școli.
Autoritățile publice locale vor beneficia de un buget de 1,2 miliarde de lei pentru achitarea datoriilor față de insituțiile publice finanțate integral sau parțial de la bugetul local și a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor, rezultate din relații cu: furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv cei care prestează servicii publice de producere, transport și distribuție energie termică, precum și plata contribuțiilor și obligațiilor față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurilor speciale.