Acasă Externe Agenda Europeana Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice arată progresele înregistrate de UE

Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice arată progresele înregistrate de UE

DISTRIBUIȚI

173157 – 12092024 – Comisia Europeană a publicat miercuri, 11 septembrie, Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice, în care indică progrese în asigurarea unei energii sigure, competitive și la prețuri accesibile pentru toți.

Raportul arată că UE a reușit să facă față riscurilor critice la adresa securității aprovizionării cu energie, să recâștige controlul asupra pieței și a prețurilor energiei și să accelereze tranziția către neutralitatea climatică:

În prima jumătate a anului 2024, jumătate din producția de energie electrică a UE a provenit din surse regenerabile.

Ponderea gazelor rusești în importurile UE a scăzut de la 45% în 2021 la 18% până în iunie 2024, în timp ce importurile de la parteneri precum Norvegia și SUA au crescut.

În perioada august 2022-mai 2024, cererea de gaze s-a redus cu 138 miliarde de metri cubi.

La 19 august 2024, UE și-a atins obiectivul de stocare a gazelor de 90% pe timp de iarnă.

Raportul mai menționează că prețurile la energie sunt mai stabile și inferioare vârfurilor crizei energetice din 2022.

Între 1990 și 2022 emisiile de gaze cu efect de seră ale UE au scăzut cu 32,5%.

La nivel internațional, UE a condus inițiativa globală de a tripla capacitatea de energie din surse regenerabile și de a dubla îmbunătățirile în materie de eficiență energetică ca parte a tranziției de la combustibilii fosili, aprobată în cadrul COP28 de la Dubai.

S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește energia din surse regenerabile. Energia eoliană a depășit gazele, devenind a doua cea mai mare sursă de energie electrică a UE în urma energiei nucleare și, până în prima jumătate a anului 2024, energia din surse regenerabile a generat 50 % din energia electrică în UE.

În 2022, consumul de energie primară al UE și-a reînnoit tendința descendentă, scăzând cu 4,1 %. Cu toate acestea, eforturile în materie de eficiență energetică trebuie intensificate pentru atingerea obiectivului de reducere cu 11,7 % a consumului final de energie până în 2030. Sunt necesare îmbunătățiri suplimentare, nu în ultimul rând în ceea ce privește electrificarea echipamentelor de încălzire la toate nivelurile și rata de renovare a clădirilor.

Reportul menționează că sunt necesare eforturi consolidate pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie pentru îmbunătățirea competitivității industriei UE și pentru accelerarea investițiilor în rețelele integrate de infrastructură ale Europei.

Raportul reamintește că toate statele membre trebuie să își prezinte planurile naționale finale actualizate privind energia și clima, pentru a asigura realizarea colectivă a obiectivelor energetice și climatice pentru 2030.

De asemenea, Comisia a publicat, un raport referitor la funcționarea Regulamentului privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, care menționează nevoia reducerii decalajului în ceea ce privește sursele regenerabile de energie și obiectivele de eficiență energetică, abordarea sărăciei energetice, diferența de preț la energie comparativ cu alți concurenți de la nivel mondial și riscul unor noi dependențe critice strategice. Ca soluție, se menționează nevoia unei schimbări radicale a eforturilor UE și statelor membre, printr-o mai bună coordonare, integrare a pieței și acțiune comună.

UE a continuat să susțină Ucraina în fața atacurilor continue ale Rusiei asupra sistemului său energetic. Sincronizarea rețelelor ucrainene și moldovene cu rețeaua continentală europeană a contribuit la stabilizarea sistemului de energie electrică al Ucrainei, iar capacitatea pentru schimburile de energie electrică a ajuns în prezent la 1,7 GW pentru comerțul comercial. De asemenea, aceasta permite Ucrainei să beneficieze de importuri de urgență. Până la 31 iulie 2024, peste 40 % din totalul donațiilor din partea statelor membre au fost dedicate sectorului energetic, contribuția totală a mecanismului de protecție civilă al Uniunii fiind estimată la peste 900 de milioane euro. Fondul de sprijin pentru energie al Ucrainei (UESF) a mobilizat, de asemenea, peste 500 de milioane euro până în iunie 2024. În plus, Mecanismul UE pentru Ucraina, în valoare de 50 miliarde euro, va finanța redresarea și creșterea economică a Ucrainei până în 2027.

Consolidarea securității energetice și a competitivității

Raportul reamintește de Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete și a Actului privind materiile prime critice și reforma organizării pieței energiei electrice.

Capacitarea consumatorilor în tranziția către o economie curată

Odată cu reforma organizării pieței energiei electrice, persoanele vulnerabile trebuie protejate împotriva deconectării. În cazul unei crize a prețurilor gazelor naturale, statele membre pot introduce măsuri de protecție a consumatorilor și de asigurare a accesului la energie la prețuri accesibile și la servicii sociale esențiale. Aceasta include intervenții asupra setărilor prețurilor la nivelul comerțului cu amănuntul pentru a-i proteja pe consumatori de prețurile excesiv de mari.

Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice va fi instrumentul pentru finanțarea în perioada 2026-2032 a măsurilor structurale și investițiilor în renovări de eficiență energetică, locuințe la prețuri accesibile și eficiente energetic, încălzirii și răcirii curate și integrării energiei din surse regenerabile, precum și mobilității cu emisii zero sau scăzute. Există, de asemenea, o opțiune de a oferi sprijin temporar direct pentru venit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.