Acasă Social Educatie Proiectul unor liceeni din Suceava pasionați de știință, remarcat la Concursul European...

Proiectul unor liceeni din Suceava pasionați de știință, remarcat la Concursul European pentru Tineri Cercetători

DISTRIBUIȚI

 173185 – 16092024 –  La cea de-a 35-a ediție a Concursului European pentru Tineri Cercetători (EUCYS – European Union Contest for Young Scientists) care a avut loc în perioada 9-14 septembrie la Katowice (Polonia), Tudor Dochia și Alexandru Turculeț au câștigat Premiul Special oferit de Expo-Sciences Luxembourg. Cei doi au prezentat cu lucrarea “Complete Solution for PCB Assembly” (Soluție completă pentru asamblarea plăcilor de circuite imprimate).

Lotul României a fost format din  Mara Dumbravă (clasa a VII-a la Centrul Județean de Excelență / Școala Gimnazială Nr. 29 Galați), Miruna Babușcă (clasa a XII-a la Centrul Județean de Excelență / Colegiul Național „Costache Negri” Galați), Tudor Dochia (clasa a XII-a) și Alexandru Turculeț (clasa a XI-a) de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, Matei-Ioan Hămbășan (clasa a XI-a) și Andra-Maria Uleșan (clasa a XI-a) de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, care au fost coordonați de prof. univ. dr. ing. Laurențiu Dan Milici de la Universitatea din Suceava. Prof. Valeriu Apostol  de la Liceul cu Program Sportiv din Galați a fost observator.

Participanții au prezentat 93 de proiecte din diferite domenii științifice (biologie, chimie, informatică, inginerie, protecția mediului, matematică, medicină, fizică și științe sociale) în fața unui juriu internațional format din 21 de oameni de știință cu înaltă calificare și ingineri de renume mondial în domeniile alese, prezidat de prof. Milan Macek.  Proiectele câștigătoare au primit premii în bani în valoare totală de 62.000 de euro, inclusiv patru premii I de 7.000 de euro, patru premii II de 5.000 de euro, patru premii III de 3.500 de euro și burse prestigioase și vizite la EIROforum, CERN, ESA etc.

Concursul European pentru Tineri Cercetători (EUCYS) se desfășoară începând din 1989, după ce președintele de atunci al Comisiei Europene, Jacques Delors, a decis să preia un târg științific la nivel european pe care firma olandeză de electronice Royal Philips îl organiza din 1968.

În paralel cu EUCYS s-a desfășurat și competiția EU TalentOn, la care au participat 108 tineri cercetători, cu vârste între 21 și 35 de ani, din 38 de țări, inclusiv România . Aceștia au concurat în echipe mixte, formate din câte patru membri, pentru a aborda provocările celor cinci misiuni ale UE din cadrul programului Orizont Europa: adaptarea la schimbările climatice, prevenirea cancerului, oceane și apă, orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic, protecția solului. Toți cercetătorii români au obținut rezultate remarcabile.

Echipa H2FAST, din care a făcut parte și Ana Maria Popa de la Universitatea din București, a câștigat primul loc la secțiunea dedicată adaptării la schimbările climatice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.