Acasă Politic Președintele Iohannis a promulgat legea prin care România poate dona Ucrainei un...

Președintele Iohannis a promulgat legea prin care România poate dona Ucrainei un sistemul Patriot

DISTRIBUIȚI

  173109 – 06092024 –  Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care permite României să doneze un sistem de rachete sol-aer PATRIOT Ucrainei, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Legea a trecut în timp record prin Parlament.

Luni, în prima zi a noii sesiuni parlamentare, proiectul a fost adoptat de Senat, după ce fusese aprobat luni dimineață în Guvern și trimis în regim de urgență la Parlament. Apoi, marţi, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul şi l-a trimis la Cotroceni.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.

Decizia de a dona un sistem Patriot Ucrainei a fost aprobată de CSAT în luna iunie.

România a cumpărat de la SUA şapte sisteme Patriot în configuraţia 3+. Patru dintre ele au ajuns deja în România – două sunt operaţionalizate. Celelalte trei vor ajunge în România în perioada imediat următoare.

MApN susține însă că este nevoie de refacerea „capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziţionarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS şi oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”.

Recepţia noului sistem, care va avea un cost estimat de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru taxe şi comisioane, va fi suportată din bugetul Ministerul Apărării de la Bucureşti.

Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.

SUA, România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.