Acasă Social Precizări despre pensiile recalculate

Precizări despre pensiile recalculate

DISTRIBUIȚI

 173168 – 13092024 – Casa Naţională de Pensii transmis, joi, noi precizări în legătură cu pensiile şi deciziile de recalculare, referindu-se la situaţiile în care pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare. De asemenea, instituţia precizează că diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie.

Există două situații în care pensionarii au primit decizia de recalculare, dar pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde suma din decizia de recalculare:

  1. Impozitarea (10%)  pensiilor care după recalculare au depășit pragul de 2.000 de lei

Ca şi până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăseşte şi pe talonul de pensie, iar în situaţia în care cuantumul brut depăşeşte plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menţionează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei este menţionat distinct.

  1. Pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situaţii în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună.

”În aceste cazuri, diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie”, a transmis instituţia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.