Acasă Politic Polițiștii de frontieră români au participat, împreună cu autorități din mai multe...

Polițiștii de frontieră români au participat, împreună cu autorități din mai multe țări, la destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de migranți

DISTRIBUIȚI

 173240 – 21092024 – La data de 19.09.2024 autorităţile de aplicare a legii din Bulgaria au pus în aplicare 11 mandate de percheziție la locaţii din regiunea oraşului Sofia – Bulgaria, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat implicat în introducerea ilegală de migranţi în Europa, acţiune la care au participat şi reprezentanţi din România, Grecia şi Europol.

Este cea de-a doua astfel de operațiune din ultima lună, în care au cooperat cu autoritățile din Bulgaria.

După fix o lună de zile de la precedentele percheziții din regiunea orașului Plovdiv – Bulgaria, a avut loc o altă acțiune de amploare a poliției bulgare, de această dată în regiunea orașului Sofia – Bulgaria. Acțiunea a fost organizată cu sprijinul polițiștilor de frontieră români și angajaților EUROPOL detașați în Bulgaria.

Grupul infracțional organizat era format din cetățeni de diferite naţionalităţi, iar principalii lideri erau sirieni şi Bulgari. Aceștia aveau ca scop coordonarea infracțiunii de trafic de migranți către destinaţii din Europa pe ruta Balcanilor de Vest, în vederea obținerii unor importante sume de bani.
Referitor la modul de operare, migranţii treceau frontiera turco-bulgară pe jos și, ulterior, erau întâmpinați și transportați cu diferite autoutilitare conduse în unele cazuri și de către cetățeni români până la graniţa româno-sârbă sau româno-bulgară. Pentru acest serviciu, șoferii primeau sume de bani cuprinse între 700 și 1.000 euro pentru fiecare transport efectuat sau 100 euro pentru fiecare migrant transportat.

În urma perchezițiilor au fost reținute opt persoane (inclusiv unul din liderii grupului infracțional), trei autoturisme au fost indisponibilizate și, totodată, au fost ridicate numeroase documente care dovedesc activitatea infracțională (dispozitive de urmărire, mașini, arme și muniție, cocaină, carduri bancare, telefoane, laptopuri și diferite tipuri de acte de identitate).
La operaţiunea comună cu poliţia bulgară au participat ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră Române – Direcția de Prevenire si Combatere a Migrației Ilegale și Infractionalității Transfrontaliere a IGPF și angajați EUROPOL detașați în Bulgaria. Totodată, polițiști ai direcțiilor de combatere a criminalității organizate din România și Grecia au fost prezenți la destructurarea acestui grup infracțional organizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.