Acasă Externe Agenda Europeana Participarea secretarului de stat Clara Staicu la reuniunea informală a Consiliului Afaceri...

Participarea secretarului de stat Clara Staicu la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

DISTRIBUIȚI

 173115 – 07092024 – Secretarul de stat pentru afaceri europene Clara Staicu a participat în perioada 2-3 septembrie 2024, la Budapesta, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale (CAG), organizată de Președinția ungară a Consiliului UE.

Principalul subiect de discuție a vizat consolidarea competitivității economice europene, discuțiile fiind structurate pe grupuri de lucru tematice, precum și în cadrul unei sesiuni plenare referitoare la consolidarea competitivității și statului de drept prin eficientizarea procesului de elaborare a legislației europene/ better law making. Reprezentantul României a participat la grupul de lucru privind stimularea competitivității și implicațiile dublei tranziții, verde și digitale, asupra obiectivelor în materie industrială de la nivel UE.

Schimbul de opinii a evidențiat faptul că obiectivele vizând consolidarea competitivității economice și Pieței Unice europene reprezintă piloni ai acțiunii la nivel european în perioada următoare, de natură să contribuie atât la întărirea rezilienței în plan intern a UE, cât și a rolului Uniunii în plan global, mai ales în actualul context internațional deosebit de volatil și marcat de numeroase schimbări.

În intervenția sa, secretarul de stat Clara Staicu a accentuat sprijinul României pentru consolidarea coeziunii și a rezilienței economice a Uniunii Europene, punctând importanța măsurilor adecvate de sprijinire a industriei europene, a mediului de afaceri și IMM-urilor. Secretarul de stat român a reiterat importanța respectării valorilor europene, care constituie pilonul acțiunii europene, exprimând, totodată, deschiderea României pentru obiectivele vizând îmbunătățirea cadrului legislativ european și reducerea poverii administrative, ca măsuri care pot contribui la eficientizarea acțiunii UE și la creșterea competitivității economiei europene. În raport cu tematica grupului de lucru dedicat, reprezentantul României a indicat necesitatea accesului producătorilor industriali europeni la surse de energie predictibile, la costuri sustenabile, având în vedere eforturile consistente pe care aceștia le vor depune în procesul tranziției verzi. A arătat că integrarea Pieței Unice europene, inclusiv prin reducerea obstacolelor actuale, reprezintă o condiție fundamentală în creșterea competitivității economice a UE pe termen lung.

De asemenea, discuțiile de la nivelul miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene au evidențiat importanța promovării eficienței procesului decizional la nivel UE, atât din perspectiva asigurării unor rezultate concrete care să răspundă așteptărilor cetățenilor și realităților din statele membre, cât și în lumina principiilor statului de drept ca valoare europeană fundamentală. În cadrul dezbaterilor au fost abordate și aspecte privind provocările demografice și impactul acestora asupra competitivității pe termen lung a UE, dar și modalități de gestionare a acestor provocări prin intermediul unei abordări transversale asupra diverselor politici europene, cu accent pe educație, formare profesională, muncă sau sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.