Acasă Social Parteneriat Cadru între România și SUA în domeniul protecției copilului

Parteneriat Cadru între România și SUA în domeniul protecției copilului

DISTRIBUIȚI

 173190 – 16092024 – Guvernul României și cel al Statelor Unite ale Americii au semnat astăzi, 16 septembrie 2024, la sediul Ambasadei SUA la București, documentul oficial pentru stabilirea Parteneriatului cadru pentru protecția copilului/Child Protection Compact Partnership, prevăzut a se desfășura pe o perioadă de 5 ani.

Documentul reflectă viziunea și preocupările comune ale celor două țări în prevenirea și combaterea traficului de copii, în asistența și protecția victimelor acestui flagel.
Parteneriatele Child Protection Compact sunt programe multi-anuale stabilite de Guvernul Statelor Unite, începând cu 2015, cu guverne din state partenere, care dovedesc existența unui angajament politic real în prevenirea și combaterea traficului de copii.
Odată cu decizia Departamentului de Stat al SUA de a deschide Programul Child Protection Compact către Europa, România este prima țară din regiune selectată să beneficieze de un suport financiar american în valoare de 10 milioane USD, care vizează îmbunătățirea sistemului național pentru prevenirea și combaterea traficului de copii.

Printre rezultatele așteptate ale Parteneriatului, se pot menționa crearea Centrului Național de Combatere a Abuzurilor și Exploatării Sexuale a Minorilor în Mediul Online, care va funcționa în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a unui Centru de Excelență pentru Securitatea Digitală a Copiilor, în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, precum și creșterea nivelului de conștientizare a populației privind riscurile traficului de copii și ale exploatării sexuale a acestora pe internet.

După semnarea documentului oficial, Excelența Sa, Kathleen Kavalec, Ambasadoarea SUA la București, a subliniat: „Vedem semnarea de astăzi a Parteneriatului cadru pentru protecția copilului între Statele Unite și România ca un important pas înainte în efortul nostru comun de a elimina traficul de copii, de a proteja copiii și de a aduce traficanții în fața justiției”.
La rândul său, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat: „Nu este vorba, astăzi, de un început, ci este vorba de o continuare foarte logică, pe care noi, împreună cu partenerul nostru strategic, cu Ambasada Statelor Unite, cu ceilalți colegi din Guvern, aici prezenți și, cum spuneam, cu societatea civilă, o facem în lansarea acestui Parteneriat pentru protecția copilului. El este și finanțat corespunzător, generos, cu peste 10 milioane de dolari. Se concentrează pe formarea a două unități la nivelul IGPR, de combatere a traficului de copii și a abuzului online, dar și pe o unitate de prevenție, în același timp, pe mai multe acțiuni de conștientizare a acestor riscuri în rândul societății, în primul rând al părinților și copiilor”.
Alexandru-Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Primului-Ministru, și semnatarul documentului din partea română, a afirmat: „Parteneriatul nostru arată angajamentul ferm al Guvernului României de a lupta împotriva acestui flagel care afectează nu doar copiii, ci valorile democrației în care România crede.   Parcurgem astfel încă o etapă în planul nostru pentru protejarea copiilor și pentru întărirea Parteneriatului Strategic România – SUA care, dincolo de valența de securitate, are și valențe sociale care înseamnă viitorul cetățenilor noștri. Impactul legislației este fundamental. Însă avem nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi – fie că suntem profesori, oameni politici, jurnaliști, polițiști –, să fim parteneri în acest efort pentru a proteja viitorul copiilor noștri”.

Șeful Cancelariei Prim-Ministrului a mulțumit doamnei ambasador Kathleen Kavalec și Departamentului de Stat al SUA pentru sprijinul financiar și  transferul de bune practici, contribuții esențiale în lupta României și a altor state pentru a combate acest flagel al traficului de persoane și, în special, al traficului de copii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.