Acasă Economie Măsuri de biosecuritate pentru prevenirea pestei la rumegătoarele mici

Măsuri de biosecuritate pentru prevenirea pestei la rumegătoarele mici

DISTRIBUIȚI

 173080 – 03092024 – Mișcarea rumegătoarelor mici între ferme va fi interzisă, pentru 30 de zile, prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor. Este una din deciziile luate în urma întâlnirii pe care premierul Mercel Ciolacu a avut-o, la Palatul Victoria, cu reprezentații crescătorilor de animale din sectorul ovinelor și caprinelor. Măsura urmărește controlul pestei rumegătoarelor mici, închiderea focarelor și gestionarea bolii. Pentru a preîntâmpina posibila intrare în țară a animalelor bolnave, la solicitarea fermierilor, vor fi luate măsuri suplimentare de verificare sanitar-veterinară la frontiera cu Ucraina.

Exporturile vor continua, dar mișcarea animalelor va avea loc pe culoare amenajate de autoritățile sanitar-veterinare și cu păstrarea regulii de testare a fiecărui animal.

Pentru menținerea exporturilor de ovine și caprine în condiții de siguranță, ANSVSA va renegocia toate condițiile de export cu statele europene și non-europene care au relații contractuale cu România.

De asemenea, președintele ANSVSA, secretarul de stat Alexandru Nicolae Bociu, se va deplasa în Timiș pentru a gestiona împreună cu medicii veterinari situația din acest județ provocată de apariția unor focare de pestă a rumegătoarelor mici.

La întâlnirea de la Palatul Victoria cu reprezentanții fermierilor din sectorul ovine și caprine au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

La sfârșitul lunii august, în patru județe (Tulcea, Constanța, Timiș și Ialomița) din România erau identificate 60 de focare active (8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A, 37 de exploatații non profesionale și o stână) a pestei micilor rumegătoare, boală foarte gravă care afectează oile și caprele. Primul focar a fost identificat în luna iulie.

Pesta micilor rumegătoare este cauzată de un virus cu ARN incapsulat. Prima confirmare științifică a bolii a apărut la jumătatea secolului trecut, în Africa (Coasta de Fildeș). După 1980, virusul s-a extins în Africa, dar a fost semnata și în Asia (India). Și nu numai că apare, dar este de fapt o noua linie total diferită de cele 3 deja cunoscute până atunci, deci acum avem 4 linii.

În 2012 și 2015 tulpina asiatică a virusului a fost identificată în Tunisia, Algeria și Maroc, ulterior în Georgia și Turcia.

În ianuarie 2024, Turcia anunțat focare ale bolii, iar în iulie 2024 România și Grecia au semnalat prezența bolii pe teritoriul lor, după ce timp de 25 de ani boala nu mai apăruse.

Din cauza virulenței, răspândirii rapide și caracterului transfrontalier, pesta micilor rumegătoare este o boală notificabilă Organizației Internaționale pentru Sănătatea Animalelor (WOHA).  Datorită virulenței și răspândirii rapide și caracterului transfrontalier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.