Acasă Politic Marcel Ciolacu: ”Trendul puternic ascendent al cooperării României cu landul Baden-Württemberg ne...

Marcel Ciolacu: ”Trendul puternic ascendent al cooperării României cu landul Baden-Württemberg ne motivează pentru proiecte de interes comun în noi domenii”

DISTRIBUIȚI

173317 – 30092024  – Prim-ministrul Marcel Ciolacu a primit astăzi, la Palatul Victoria, o delegație condusă de prim-ministrul landului federal german Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, care efectuează o vizită de lucru în România.

Cu acest prilej, au fost semnate două declarații comune privind consolidarea cooperării dintre Guvernul României și Guvernul Landului Baden-Württemberg și, respectiv, cooperarea bilaterală în domeniul protecției civile.

Declarația comună privind cooperarea dintre Guvernul României și Guvernul Landului Baden-Württemberg, semnată de premierul Marcel Ciolacu și de înaltul oficial al landului, reafirmă buna colaborare dintre cele două părți, inclusiv din perspectiva reluării cât mai curând a reuniunilor Comisiei Mixte guvernamentale România – Baden-Württemberg, precum și pentru exprimarea sprijinului comun pentru Republica Moldova.

Cel de-al doilea document, Declarația comună de Cooperare în domeniul protecției civile între Ministerul Afacerilor Interne din România și Ministerul de Interne, al Digitalizării și Administrației Locale al landului Baden-Württemberg, a fost semnat din partea României de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar din partea landului german, de către secretarul de stat Thomas Blenke.

”Semnarea celor două documente reprezintă un semnal extrem de important în direcția aprofundării și evoluției relației bilaterale, mai ales că, dintre landurile germane, Baden-Württemberg este principalul partener comercial al României. Volumul schimburilor comerciale a ajuns la 8,32 miliarde euro în 2023, de la 733,43 milioane euro în 2013, însemnând o creștere de circa 12 ori în ultimul deceniu. Este o evoluție care ne motivează și ne dorim să reluăm cât mai curând posibil reuniunile Comisiei Mixte guvernamentale România – Baden-Württemberg pentru a implementa noile proiecte identificate în domenii de interes comun precum economia, energia, protecția mediului, cultură, afaceri interne, agricultură, educație și sănătate”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului român a subliniat contribuția numeroasei comunității române din Baden-Württemberg la aprofundarea cooperării bilaterale.

Relațiile dintre România și landul federal Baden-Württemberg se circumscriu cooperării româno-germane, care are caracter strategic și este una dintre cele mai dezvoltate și complexe relații ale țării noastre cu un alt stat membru al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.