173218 – 19092024 – Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a solicitat, miercuri, aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie pentru 44 de vehicule amfibii de asalt tip AAV – 7.
MApN a transmis o scrisoare conducerii celor două camere ale Parlamentului în care solicită aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie pentru 44 de vehicule amfibii de asalt tip AAV – 7 din inventarul Infanteriei Marine a Statelor Unite ale Americii, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales, cu o valoare estimată, fără TVA, de 210 milioane de dolari.
Potrivit documentului, CSAT a aprobat memorandumul privind suplimentarea cantităţii de vehicule de asalt amfibii tip AAV -7.
„Înzestrarea cu echipamente militare pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu mijloace care să le asigure supravieţuirea în câmpul tactic, cu mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită are în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei Române până în anul 2040”, se arată în scrisoare.
Birourile permanente ale Parlamentului au decis să trimită solicitarea către Comisiile de apărare pentru a întocmi un raport şi urmează să intre pe ordinea de zi a plenului comun de luni.
În 2023, Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării (DSCA) a SUA anunța că Departamentul de Stat a aprobat o posibilă vânzări către Guvernul României a unor vehicule amfibie de asalt (AAV) și echipamente aferente pentru o sumă estimată la 120,5 milioane de dolari. Agenția de Cooperare în Securitate a Apărării a eliberat certificarea necesară notificând Congresul despre această posibilă vânzare pe 27 iulie 2023.
În anunțul public se arată că Guvernul României a solicitat cumpărarea a 16 Vehicule Amfibii de Asalt (AAV), Varianta de Personal (AAVP-7A1); 3 vehicule amfibie de asalt, variantă de comandă (AAVC-7Al); 2 vehicule amfibie de asalt, variantă de recuperare (AAVR-7Al); 16 mitraliere de 50 cal (țeava grea); și 5 mitraliere M240B de 62 mm. De asemenea, sunt incluse și lansatoarele de grenade MK-19; M36E T1 Sisteme de vizionare termică (TSS); suport de aprovizionare (piese de schimb); echipamente de asistență (inclusiv truse de misiune specială/Seturi de aplicații îmbunătățite (EAAK)); instruire, manuale tehnice neclasificate, pachet de date tehnice, inginerie și asistență și asistență tehnică (inclusiv Serviciile tehnice de inginerie a contractorului (CETS)); și alte elemente conexe ale programului și sprijinului logistic.
”Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite, ajutând la îmbunătățirea securității unui Aliat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa. Este vital pentru interesul național al S.U.A. de a ajuta România în dezvoltarea și menținerea unei capacități de autoapărare puternice și pregătite.
Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin modernizarea și asigurarea capacității expediționare continue a României de a contracara amenințările regionale.
România nu va avea nicio dificultate să includă aceste echipamente și servicii în forțele sale armate.
Vânzarea propusă a acestui echipament și suport nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune”, se arată în comunicarea publică.
[…] procedurilor legale, MApN a solicitat Parlamentului aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurilor de atribuire a […]
[…] procedurilor legale, MApN a solicitat Parlamentului aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurilor de atribuire a […]