Acasă Anchete Justitie Laura Codruța Kövesi: ”Dacă vrem să cooperăm, inițiativa trebuie să vină din...

Laura Codruța Kövesi: ”Dacă vrem să cooperăm, inițiativa trebuie să vină din Republica Moldova”

DISTRIBUIȚI

 173079 – 03092024 – Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kövesi, a declarat, luni, că nicio ţară din Uniunea Europeană nu este “curată de corupţie” şi a subliniat că acest fenomen există peste tot.  Afirmația a fost făcută de Laura Codruţa Kövesi la întrevederea cu prim-ministrul Dorin Recean,  în contextul prelegerii publice pe care șefa Parchetului European Anticorupție  a susținut-o la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Rep. Moldova.

În cadrul prelegerii, Laura Codruța Kovesi s-a referit la importanța aderării Rep. Moldova la UE, combaterea corupției și a criminalității transfrontaliere, consolidarea statului de drept și rolul Parchetului European în asigurarea unei justiții eficiente la nivelul Uniunii Europene.

,,Justiția este primul domeniu ce trebuie curățat de corupție! Dacă nu investigăm corupția, nu înseamnă că nu există”, motivând studenții că ”schimbarea se începe prin fapte, nu prin opinii, iar realizările sunt acelea care ne definesc”.

După prelegerea de la Universitatea de Stat, șefa Parchetului European a avut întrevederi cu președintele Rep. Moldova Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, cu care a discutat despre importanța combaterii corupției și necesitatea unui sistem de justiție independent și puternic.

Președintele Maia Sandu a arătat că „Moldova este hotărâtă să reformeze justiția și să alinieze legislația națională la standardele europene. Vom duce acest proces până la capăt, oricâte obstacole s-ar pune, pentru a ne asigura că în Moldova legea e lege pentru toți”.

În cadrul întrevederii de la Ministerul Justiției, ministrul Veronica Mihailov-Moraru a subliniat evoluțiile legislative în materie penală și procesual-penală din Rep. Moldova, dar și în transpunerea Directivei privind combaterea fraudelor împotriva intereselor financiare ale UE. „Ne propunem să promovăm legea în acest domeniu până în 2025-2026,” a declarat Veronica Mihailov-Moraru, care a arătat că adoptarea acestei legislații ar intensifica colaborarea cu EPPO, iar un prim pas este pregătirea și instruirea specialiștilor din domeniu.

„Colaborarea cu EPPO oferă multiple avantaje. În cazul unui grup organizat care acționează pe teritoriul mai multor state este mai eficient să lucrăm împreună, fără granițe. Totul este mult mai simplu decât în cazul parchetelor naționale. Dacă vrem să cooperăm, inițiativa trebuie să vină din Republica Moldova, fie de la instituții, fie de la cetățeni.” a subliniat Laura Codruța Kövesi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.