173096 – 05092024 – Pe fondul creșterii deficitului bugetar, în ședința de miercuri, Guvernul a adoptat actul normativ propus de Ministerul Finanțalor prin care, până la sfârșitul anului 2024, sunt reintroduse anumite restricții bugetare. Concomitent au fost aprobate și măsuri de amnistie fiscală, atât pentru pentru persoane fizice, cât și pentru firme.
Printre restricțiile introduse până la finalul anului sunt blocarea angajărilor la stat (cu excepția celor din Sănătate și Educație), a creşterilor salariale şi a unor achiziţii. O altă măsură luată de Guvern este colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții, oprirea cheltuielilor cu traininguri, instruiri, consultanță, mobilier și limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene.
Atât premierul Marcel Ciolacu, cât și ministrul de Finanțe au cerut ”responsabilitate și decență în administrarea publici”.
Pentru finalizarea investițiilor, primăriile și consiliile județene sunt scutite de restricții bugetare, ba mai mult, pot face împrumuturi.
Pentru colectarea sumelor restante către buget, s-a decis introducerea unor măsuri de amnistie fiscală, pentru persoanele fizice și firme.
Persoanele fizice care au datorii la stat ce nu depășesc 5.000 de lei și le achită până la 25 noiembrie vor plăti jumătate din sumă și le vor fi anulate dobânzile și penalitățile.
În compensare, o recompensă timidă este acordată celor care sunt cu plățile la zi și care vor primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau pe venit plătit, sumă pe care o pot folosi anul viitor, pentru plata sumelor datorate bugetului de stat.
Măsura luată în favoarea mediului privat are la baza, în principal, constatarea Ministerului Finanțelor că mediul privat se confruntă cu o acută lipsă de lichidități.
„Ne interesează să îi ajutăm pe cei aflați în dificultate, în timp ce încurajăm conformarea și recuperăm o parte dintre creanțele care nu ar fi ajuns niciodată la buget. În plus, aici facem un pas spre a-i impulsiona pe cei bun-platnici să continue acest comportament, pentru că datorită lor economia funcționează”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Principalele prevederi ale proiectului vizează:
- Bonificații de 3%, acordate din oficiu de ANAF, pentru contribuabilii bun-platnici pentru viitoarele obligații fiscale;
- Îmbunătățirea colectării creanțelor bugetare și sprijinirea debitorilor aflați în dificultate financiară, prin facilității fiscale (ștergerea dobânzilor și penalităților sau a unei părți din datorie în cazul persoanelor fizice)
- Sprijinirea investițiile autorităților publice locale prin facilitarea accesului la finanțare la fonduri europene sau credite din trezorerie;
- Monitorizarea sistemului de cheltuieli publice și reducerea categoriilor de cheltuieli care nu sunt necesare sau pot fi amânate;
- Monitorizarea sistemului de cheltuieli pentru companiile de stat/locale.
Sumele neîncasate la bugetul general consolidat se ridică la 71,8 miliarde lei (4,06% din PIB), din care 60,5 miliarde lei – debitele principale și 11,3 miliarde lei – accesorii. Din cele 71,8 miliarde lei, 8,19 miliarde lei sunt sume care provin din hotărâri judecătorești definitive și nu intră în categoria creanțelor posibil de recuperat.
Prin noile măsuri fiscal-bugetare, Guvernul speră să recupereze aproximativ 9 miliarde de lei la buget și să reducă la 7% din PIB deficitul bugetar.