Acasă Economie Finanțele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investițiile în cercetare-dezvoltare

Finanțele propun extinderea stimulentelor fiscale pentru investițiile în cercetare-dezvoltare

DISTRIBUIȚI

 173220 – 19092024 – Pentru încurajarea inovării și progresul tehnologic, Ministerul Finanțelor propune extinderea numărului contribuabililor care beneficiază de deduceri fiscale pentru investițiile în activitatea de cercetare-dezvoltare, ca măsură de sprijin pentru mediul de afaceri.

Se propune reglementarea scăderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obținute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. Măsura este propusă întrucât la acest moment contribuabilii care plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiază de stimulentele fiscale pentru activitățile de cercetare-dezvoltare. Proiectul de act normativ este publicat la rubrica Transparență.

Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimulării, începând de la data aplicării, respectiv începând cu anul 2024, a activităților de cercetare-dezvoltare desfășurate de marile întreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri.

Având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scăderi și pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Efectul măsurii propuse privind deducerea fiscală aplicabilă și la plata impozitului minim pe cifra de afaceri s-ar putea vedea în reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare, creșterea investițiilor și cheltuielilor aferente activităților de cercetare-dezvoltare, atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România și recunoașterea activităților de cercetare-dezvoltare ca fiind de importanță strategică.

Propunerea este susținută și a fost discutată cu asociațiile reprezentative ale mediului de afaceri național, respectiv: Confederația Patronală „CONCORDIA”, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.