Acasă Externe Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. În perioada următoare, apele Dunării...

Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. În perioada următoare, apele Dunării vor fi în creștere în aval de România

DISTRIBUIȚI

 173219 – 19092024 – Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte semnificativ în perioada următoare,  mult peste media multianuală a lunii septembrie, arată prognozele Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform hidrologilor, media multianuală a lunii septembrie este stabilită la 3.800 mc/secundă.

Până pe 24 septembrie, la ora 7:00, în aval de Porţile de Fier, debitele fluviului Dunărea vor fi în creştere.

Miercuri dimineață, nivelul Dunării înregistra la Budapesta o cotă de 688 cm, dar în acest weekend viitura ar putea atinge 850 cm.

Budapesta se pregăteşte pentru un nivel record al apelor şi a închis Insula Margareta, o zonă de agrement cu hoteluri şi restaurante.

Autorităţile ungare au instalat baraje şi diguri provizorii pe o lungime de 544 de kilometri de-a lungul Dunării, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Autorităţile maghiare au declarat stare de alertă în zonele limitrofe Dunării, din cauza riscului de revărsare a fluviului.

Se aşteaptă ca nivelul cursurilor de apă în Ungaria, în principal al Dunării, să continue să crească în zilele următoare şi să ajungă la un nivel care ar fi cu numai 40 de centimetri sub maximul istoric înregistrat în 2013, când au fost revărsări în mai multe zone.

Miercuri, premierul Ungariei, Victor Orban, a declarat că este perioada cea mai dificilă pentru protecție împotriva inundațiilor și că este de așteptat ca cel mai înalt nivel al apei să părăsească Ungaria săptămâna viitoare.

”Se estimează că nivelul maxim al apei va fi cu 40 de centimetri mai scăzut decât în ​​timpul inundației din 2013 la Budapesta, totuși ar trebui pregătit un val de inundații de lungă durată, iar o alertă pentru al treilea nivel va fi în vigoare pentru o lungă perioadă de timp pentru zonele afectate”, a spus Orban.

Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Gospodărire a Apelor din Ungaria, Gabriella Siklós, a menționat că „de obicei  durează între 5 și 8 zile pentru ca nivelul Dunării să scadă, dar acum trebuie să ne așteptăm la o perioadă mai lungă”. Aceasta a atenționat că și dacă nu va mai ploua, topirea zăpezii din Alpi va continua să alimenteze albiile râurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.