Acasă Economie Cooperare româno-americană pentru construirea liniei electrice aeriene de interconectare România – Republica...

Cooperare româno-americană pentru construirea liniei electrice aeriene de interconectare România – Republica Moldova între Gutinaș și Strășeni

DISTRIBUIȚI

 173211 – 18092024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a co-prezidat, marți, 17 septembrie 2024, la Chișinău, a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, alături de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței Stephane Sejourne, ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și de Viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi.

Șefa diplomației române a remarcat importanța și rezultatele Platformei de Parteneriat pentru susținerea imediată a Republicii Moldova după începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a subliniat rolul acestui instrument pentru integrarea europeană, consolidarea rezilienței și dezvoltarea democratică și economică a Republicii Moldova pe termen lung.

De asemenea, Luminița Odobescu a subliniat angajamentul României de a consolida implicarea în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova și a Grupurilor de lucru din cadrul acesteia.

În context, înaltul oficial român a reliefat și agenda de cooperare bilaterală cu Republica Moldova, care include proiecte de interconectare în domeniul energiei și transporturilor, dar și un program complex de sprijin în beneficiul Republicii Moldova prin trimiterea de experți guvernamentali din România care să ofere susținere în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Totodată, a arătat că România continuă să ofere sprijin financiar pentru proiectele propuse de autoritățile de la Chișinău în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Înaltul oficial român a accentuat și necesitatea continuării mobilizării sprijinului financiar și tehnic din partea partenerilor internaționali participanți la conferința Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova.

Ca urmare a Conferinței Ministeriale, a fost adoptată o Declarație comună a miniștrilor afacerilor externe din România, Franța, Germania și Republica Moldova prin care este reconfirmat rolul important al acestui format de cooperare și angajamentul comun de a sprijini Republica Moldova în procesul de integrare europeană, precum și în eforturile de dezvoltare economică și consolidare a rezilienței.

Declarația recunoaște progresele Chișinăului în domeniul reformelor și afirmă sprijinul celor trei co-președinți ai Platformei pentru noul format al acesteia.

În marja conferinței, șefa diplomației române a a avut întrevederi ci președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi, cu care a discutat despre proiectele de interconectare energetică și de transporturi și negocierele pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Ministrul afacerilor externe a avut un schimb de opinii și cu Asistentul Administratorului USAID al SUA, Erin McKee pe tema cooperării bilaterale în sprijinul Republicii Moldova și a fost reconfirmat angajamentul comun pentru finanțarea și construirea liniei electrice aeriene de interconectare România – Republica Moldova între Gutinaș și Strășeni.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.