Acasă Externe Agenda Europeana Comisia recomandă măsuri mai ferme pentru combaterea fumatului

Comisia recomandă măsuri mai ferme pentru combaterea fumatului

DISTRIBUIȚI

 173202 – 18092024 – Comisia Europeană recomandă o mai bună protecție a oamenilor împotriva efectelor fumatului pasiv și ale aerosolilor, prin revizuirea Recomandării Consiliului privind mediile fără fum de tutun.

Noua inițiativă recomandă statelor membre extinderea politicilor privind mediul fără fum de tutun la principalele zone exterioare.

De asemenea, se recomandă statelor membre extinderea politicilor privind mediul fără fum de tutun la produsele emergente, precum produsele din tutun încălzit și țigaretele electronice. Demersul vine după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat efectele negative ale expunerii la emisiile secundare generate de aceste noi produse, inclusiv probleme respiratorii și cardiovasculare semnificative.

De asemenea, Comisia încurajează statele membre să facă schimb de bune practici și să consolideze cooperarea internațională pentru a maximiza impactul măsurilor luate în UE, pentru care va aloca 16 milioane de euro (grant direct) din programul EU4Health și 80 de milioane de euro din Programul Orizont.

Având în vedere că politica de sănătate este de competența statelor membre, acestea sunt invitate să aplice recomandări prin propriile politici, în funcție de circumstanțele și nevoile naționale.

Planul european de combatere a cancerului a stabilit crearea, până în 2040, a unei „generații fără tutun”, unde mai puțin de 5% din populație consumă tutun.

Tutunul este principalul factor de risc pentru cancer, mai mult de un sfert din decesele cauzate de cancer în UE sunt atribuite fumatului.

Recomandarea extinde acoperirea politicilor de mediu fără fumat la zonele cheie în aer liber. Acestea includ locuri de joacă publice, parcuri de distracție, piscine, stații și stații de transport, zone exterioare conectate la unități de sănătate și educație și clădiri publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.