Acasă Anchete Cocaină în fructe congelate

Cocaină în fructe congelate

DISTRIBUIȚI
foto:diicot

 173275 – 25092024 – Doi bărbați cu vârste de 33 și 36 de ani au fost reținuți de DIICOT – Constanța, în cadrul unei operațiuni (cu nume de cod „EXOTIC”) începută în prima jumătate a lunii august 2024, cei doi fiind acuzați de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.

Potrivit anchetatorilor, în ziua de 18 septembrie 2024, într-un terminal din Portul Constanța a fost descărcat un container care, conform documentelor, conținea butoaie și cutii cu pulpă de fructe, operațiune aparent legală, parte a unui import pe care o firmă din România îl făcea din Ecuador.

”Având în vedere anumite date și indicii potrivit cărora în încărcătura alimentară sunt disimulate droguri de mare risc, respectiv cocaină, (…) au efectuat activități specifice de investigare pentru strângerea probelor necesare în cauză”, se arată în comunicatul DIICOT.

Au fost identificați doi cetățeni români, inculpați în dosarul penal,  implicați în activitatea infracțională.

După realizarea formalităților vamale, în data de 18 septembrie, containerul a fost preluat și transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost mutate într-un autocamion frigorific. Transbordarea s-a efectuat din containerul maritim care conținea circa 16 tone de produs încărcat în 75 de butoaie din material plastic, fiecare având o cantitate netă de circa 200 kilograme.
Transportul avea ca destinație finală Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie 2024. Cu sprijinul Poliției de Frontieră, autocamionul a fost  oprit la Punctul de trecere  Nădlac 1,  iar în urma controlului în butoaiele care conțineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe a fost descoperită și cocaina.

Ulterior capturării  drogurilor au fost prinși cei doi inculpați și au fost percheziționate mai multe adrese, inclusiv în Aiud, unde era amenajat un depozit pentru a plasa o parte din marfa transportată, respectiv 4 butoaie din material plastic și 88  de cutii ce conțineau aproximativ 880 kilograme fructe congelate.

DIICOT precizează că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.