Acasă Social Activitatea prestatorului casnic este reglementată de lege

Activitatea prestatorului casnic este reglementată de lege

DISTRIBUIȚI

173068 – 02092024 – Persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete, valoarea nominală a unui tichet fiind la data adoptării legii de 15 lei. Unul din beneficiile acestei forme de angajare este protecția socială prin asigurarea în sistemul de pensii și în cel de sănătate. Tichetele pot fi cumpărate de la sediile Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă, de la furnizorul de serviciu universal sau prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice. În maxim 12 luni tichetele pot fi schimbate în bani la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de prestatorul casnic, din valoarea nominală a acestora reținându-se impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat.

Activitate casnică este considerată o muncă ocazională, necalificată, desfăşurată în gospodăria unei alte persoane. nu este efectuată în scop comercial şi nu se efectuează în beneficiul unor terţi.

Printre activitățile casnice se numără: curăţenia/igienizarea locuinţei, întreţinerea spaţiilor verzi, plantarea răsadurilor, călcatul rufelor, prepararea hranei, plimbarea câinilor sau a altor animale de companie, realizarea de cumpărături, tăierea şi despicarea lemnelor pentru foc, recoltarea fructelor şi a legumelor, efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente.

Angajatorii publici și privați pot acorda, sub formă de bonus sau primă, tichete de activități casnice angajaților proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.