Acasă Politic A doua reuniune a Compactului pentru Ucraina

A doua reuniune a Compactului pentru Ucraina

DISTRIBUIȚI

173290 – 26092024 – Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat miercuri, 25 septembrie, în delegația condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Programul oficialului român a debutat cu participarea la evenimentul ministerial găzduit de către ministrul afacerilor externe german, Annalena Baerbock, pe tema drepturilor femeilor și fetelor în Afganistan. Cu acest prilej, România s-a asociat Germaniei, Țările de Jos, Canadei, Australiei și altor parteneri internaționali în lansarea unei inițiative destinate antrenării răspunderii celor responsabili de încălcarea Convenției privind Eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor/CEDAW în Afganistan.

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a participat la cea de a doua reuniune a Compactului pentru Ucraina, găzduită de către președintele SUA Joe Biden, cu participarea președintelui Volodymyr Zelenski și a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cu această ocazie, reprezentanții statelor participante au adoptat o declarație de reconfirmare a sprijinului comunității internaționale pentru Ucraina, cu precădere din perspectiva susținerii pentru procesul de redresare economică și reconstrucție.

Tot la 25 septembrie, oficialul român a participat la reuniunea Adunării Generale la nivel înalt pe tema creșterii nivelului mării și a amenințărilor existențiale asociate. În cadrul alocuțiunii, a făcut un apel la cooperare și solidaritate pentru gestionarea acestui fenomen, cu implicații directe pe dimensiunea umanitară, securitate și bunăstare. A reliefat angajamentul României, inclusiv din perspectiva calității de campion al Coaliției pentru abordarea creșterii nivelului mării și a amenințărilor sale existențiale.

Programul ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, a inclus o serie de întrevederi bilaterale. În cadrul discuțiilor cu ministrul afacerilor externe al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ambele părți au salutat nivelul ridicat al dialogului bilateral politic, cât și pe palierele economic și sectorial. Oficialul român a reconfirmat sprijinul României pentru un angajament mai puternic al UE în raport cu statele din Consiliul de Cooperare al Golfului.

Ministrul român a avut o întrevedere bilaterală și cu prim-ministrul și ministru al afacerilor externe palestinian, Mohammad Mustafa. Cei doi oficiali au evocat relațiile tradiționale româno-palestiniene, oficialul român asigurând că sprijinul pentru consolidarea instituțiilor palestiniene va continua și pe viitor, inclusiv ca parte a eforturilor internaționale în sprijinul Autorității Palestiniene. Totodată, ministrul afacerilor externe român a reliefat sprijinul umanitar acordat civililor palestinieni în contextul crizei din Fâșia Gaza, demnitarul palestinian exprimând aprecierea pentru demersurile părții române.

De asemenea, ministrul Odobescu a avut o întâlnire cu ministrul de stat pentru cooperare internațională al Qatarului, Lolwah Al-Khater. Cei doi demnitari au evaluat stadiul relațiilor bilaterale, subliniind necesitatea dinamizării dialogului economic și sectorial în formatele de cooperare consacrate.

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a avut și o scurtă discuție cu  ministrul afacerilor externe din Statul Kuweit, Abdullah Ali Al-Yahya pe subiecte de interes comun, din perspectiva consolidării relațiilor bilaterale. Au fost discutate și aspecte de securitate din vecinătatea celor două state.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.