Acasă Social Un fel de compensare

Un fel de compensare

DISTRIBUIȚI

 173019 – 27082024 – Indemnizația de însoțitor primită de pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate va crește de la 1 septembrie 2024 cu 224 de lei (de la 1.626 de lei la 1.850 de lei), anunță Ministerul Muncii. Această sumă este încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.

În prezent, indemnizația de însoțitor este calculată la 80% din punctul de pensie. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii aduce o îmbunătățire și prevede un calcul al indemnizației de 50% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Drept urmare, indemnizația de însoțitor crește cu 224 de lei de la 1 septembrie 2024.

Conform HG nr. 598/2024, începând cu 1 iulie 2024 salariul minim brut pe țară garantat în plată este de 3.700 de lei.

În evidențele Casei Naționale de Pensii Publice, în luna august 2024, figurează circa 45.000 de pensionari încadrați în gradul I de invaliditate.

Odată cu distribuirea noilor decizii de stabilire a valorii pensiilor calculate conform prevederilor noii Legi a pensiilor (care se bazează în primul rând pe contributivitate), în spațiul public au apărut discuții referitoare la scăderea cuantumului pensiei pe care o primesc persoanele retrase din activitate ca urmare a unui grad de invaliditate.

Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

  1. a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
  2. b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
  3. c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta.

La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate.

Stagiul potenţial rezultat nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Persoanele care si-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca și care au fost încadrate în gradul I sau II de invaliditate, li se acordă stagiu potențial în condițiile în care au realizat, la data emiterii deciziei medicale, stagiu de cotizare în raport cu vârsta.

Invaliditatea de gradul I presupune pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.