Acasă Economie Proiect pilot pentru fluidizarea traficului de mărfuri la vămile Albița și Siret

Proiect pilot pentru fluidizarea traficului de mărfuri la vămile Albița și Siret

DISTRIBUIȚI

 172880 – 08082024 – Reducerea timpilor de așteptare este esențială pentru toate sectoarele economice, fiind o urgență atât pentru transportatorii rutieri, cât și pentru importatori/exportatori și consumatorii finali.

La punctele de trecere a frontierei între România și Republica Moldova, respectiv între România și Ucraina timpii de așteptare pot ajunge, pentru camioane, și la 9 zile, ceea ce se poate ”traduce” în depășirea timpilor legali de conducere ai șoferilor, întârzieri în livrarea mărfurilor, penalizări pentru transportatori, dificultăți în aprovizionarea piețelor și creșterea poluării.

De la 1 august 2024, la birourile vamale Albița și Siret titularii de carnete TIR care utilizează aplicația TIR-EPD pentru predeclararea electronică, precum și camioanele goale fără încărcătură, pot folosi un culoar special dedicat, iar rezultatul este reducerea semnificativă a acestei perioade de așteptare, de până la 2-3 ori în 24 de ore.

Culoar special face parte dintr-un proiect pilot convenit în luna iunie, între Autorităatea Vamală Română (AVR), Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU), Serviciul Vamal al Republicii Moldova (SVRM), Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova (AITA), Asociația Transportatorilor Rutieri Internaționali din Ucraina (ASMAP UA) și Uniunea Asociațiilor de Transport Rutier din Regiunea BSEC (BSEC-URTA).

Folosirea sistemului TIR reduce timpii de transport cu până la 80% și fluidizează fluxurile comerciale între România și cele două țări.

TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită autorităților vamale din diferite țări, gratuit, predeclarații electronice. Prin TIR-EPD, autoritățile vamale au posibilitatea de a confirma că predeclarația a fost transmisă de un titular de carnete TIR autorizat și că respectivul carnet TIR este valabil. Acest schimb de informații în avans facilitează analiza riscurilor înainte de sosire și face ca trecerea frontierelor să fie mai simplă, mai sigură și mai rapidă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.