172873 – 07082024 – Ucraina urmează să primească fonduri de aproape 4,2 miliarde de euro după ce Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde primei plăți din cadrul Facilității UE pentru Ucraina, pentru a sprijini stabilitatea macrofinanciară și funcționarea administrației sale publice.
Într-o decizie adoptată marți, 6 august, Consiliul a concluzionat că Ucraina a îndeplinit condițiile și reformele necesare pentru primirea fondurilor, care vor fi plătite din Facilitatea pentru Ucraina. Aceste reforme acoperă managementul financiar public, guvernarea întreprinderilor de stat, mediul de afaceri, energie și deminare.
De asemenea, a subliniat importanța alocării banilor cât mai curând posibil, având în vedere situația fiscală dificilă din Ucraina.
Planul pentru Ucraina stabilește măsurile pentru redresarea, reconstrucția și modernizarea țării și reformele pe care trebuie să le realizeze ca parte a procesului de aderare la UE în următorii patru ani.
În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina a îndeplinit condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin de până la 50 de miliarde EUR în cadrul Facilității pentru Ucraina.
Facilitatea pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde euro, sub formă de granturi și împrumuturi, pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei pentru perioada 2024-2027. Dintre acestea, până la 32 de miliarde euro sunt alocate pentru reformele și investițiile prevăzute în Planul pentru Ucraina. De la intrarea sa în vigoare, mecanismul pentru Ucraina a plătit deja aproape 8 miliarde de euro.
În Planul pentru Ucraina prezentat la 20 martie 2024, Ucraina și-a conturat viziunea pentru reconstrucție, modernizare și reformele pe care intenționează să le întreprindă ca parte a procesului său de aderare la UE. Planul pune accent pe reforme structurale și investiții în sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere, inclusive reformarea administrației publice, buna guvernare, aderarea la statul de drept și lupta împotriva corupției.
În evaluarea din 15 aprilie 2024, Comisia a confirmat că Planul pentru Ucraina îndeplinește criteriile stabilite de Regulamentul privind facilitatea pentru Ucraina și a prezentat o analiză aprofundată și extinsă care acoperă impactul războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, perspectivele macroeconomice pentru țară și provocările legate de redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei, inclusiv nevoia de finanțare externă, creșterea forței de muncă, capacitatea guvernului de a implementa reforme, precum și transparența și responsabilitatea în toate etapele. Dacă toate reformele și investițiile propuse sunt implementate pe deplin, estimarea este că PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 6,2% până în 2027 și cu 14,2% până în 2040 și ar putea duce, de asemenea, la o reducere a datoriei cu aproximativ 10% din PIB până în 2033.
La 14 mai 2024, Consiliul a adoptat o decizie de punere în aplicare, care permite începerea plăților în cadrul Planului pentru Ucraina. În urma evaluării Comisiei Europene a cererii de plată înaintată de Ucraina în luna iulie, Consiliul a concluzionat că Ucraina a îndeplinit în mod satisfăcător reforma prevăzută în Planul pentru Ucraina.