Acasă Politic Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Forumul GLOBSEC 2024

Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Forumul GLOBSEC 2024

DISTRIBUIȚI

 173061 – 31082024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 30 august 2024, la Praga, la Forumul GLOBSEC 2024, una dintre cele mai prestigioase reuniuni anuale pe teme de politică externă și de securitate din Europa.

Ministrul român a fost vorbitor principal în cadrul sesiunii ”Steps towards Just Peace: Ukraine’s Test for Europe”. Cu acest prilej, a condamnat din nou cu fermitate războiul brutal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a subliniat efectele destabilizatoare și impactul major al conflictului pentru securitatea regională și globală. Oficialul român areafirmat susținerea țării noastre pentru Formula de Pace a Președintelui Zelenski bazată pe Carta ONU și dreptul internațional.

Ministrul Luminița Odobescu a reiterat angajamentul României de a continua sprijinul politic și practic pentru Ucraina și Republica Moldova, inclusiv în privința procesului de aderare la Uniunea Europeană.

În marja participării la conferință, șefa diplomației române a avut întrevederi cu omologii din Muntenegru și Cehia, cu Reprezentantul Special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priștina, precum și cu președintele Globsec, Robert Vass.

Discuțiile bilaterale s-au axat pe evoluțiile actuale în contextul războiului din Ucraina, cu accent pe necesitatea continuării sprijinului consistent al comunității internaționale pentru Kiev și partenerii vulnerabili, în special Republica Moldova, precum și pe implicațiile războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă la nivelul spațiului european și euro-atlantic. Oficialul român a evidențiat, încă o dată, importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea europeană și euro-atlantică și a salutat deciziile Summit-ului de la Washington vizând angajamentul Aliat față de apărarea colectivă, inclusiv prin întărirea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic. De asemenea, a reieșit necesitatea substanțierii eforturilor pentru contracararea amenințărilor hibride și importanța consolidării rezilienței și a cooperării NATO-UE în domeniu, pentru a răspunde eficient amenințărilor care pun în pericol securitatea europeană și euro-atlantică.

Dialogul cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, a vizat consolidarea cooperării bilaterale, cu apreciere pentru sprijinul ferm al Cehiei în ceea ce privește demersurile României de finalizare a procesului de aderare la spațiul Schengen, precum și la OCDE.

În cadrul întrevederii bilaterale cu ministrul afacerilor europene al Republicii Muntenegru, Maida Gorcevic, a fost trecut în revistă stadiul cooperării bilaterale, cu reiterarea sprijinului constant și ferm al României pentru progresele acestui stat în procesul de aderare la UE.

Întrevederea cu reprezentantul special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priștina, Miroslav Lajčák, s-a concentrat pe situația din Balcanii de Vest, cu accent pe politica de extindere a UE în regiune și provocările la adresa securității și stabilității. A fost reliefată necesitatea continuării cooperării la nivel european și regional. Oficialul român a transmis sprijinul deplin pentru mandatul Reprezentantului Special și a subliniat importanța continuării Dialogului Belgrad-Priștina, facilitat de Uniunea Europeană, arătând că acesta și-a demonstrat utilitatea pentru cele două părți și pentru regiune.

În cadrul întâlnirii cu președintele Globsec, Robert Vass, a fost subliniată contribuția valoroasă a GLOBSEC la creșterea gradului de conștientizare cu privire la principalele amenințări și provocări la adresa securității regionale și globale, precum și la modelarea dialogului privind cele mai relevante aspecte în plan securitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.