172830 – 01082024 – În ședința Guvernului de aztăzi a fost aprobată ordonanța privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal.
Prin această ordonanță, sunt introduse noi măsuri pentru protecția și siguranța copiilor aflați în grija asistenților maternali. Sunt condiții mai riguroase de pregătire, venituri și vârstă pentru persoanele care pot avea grijă de copii ca asistenți maternali doar după evaluarea psihologului și asistentului social.
Aceste modificări legislative pun pe primul loc interesul copilului și sunt propuse de Ministerul Familiei, ca urmare a controalelor făcute împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului.
Concret, prin Ordonanța de Guvern sunt introduse mai multe elemente de noutate pentru atestarea asistenților maternali, între care:
– Vârsta minimă de 21 de ani, însă nu trebuie să depășească vârsta standard de pensionare;
– Să fie cel puțin absolvent de învățământ liceal;
– Cel puțin unul dintre membrii familiei asistentului maternal să obțină venituri;
– Să nu fi suferit o condamnare definitivă și să nu locuiască împreună cu persoane care au suferit o condamnare definitivă;
– Să nu aibă istoric de violență, să nu sufere de boli psihice, transmisibile, dependență de alcool sau substanțe interzise;
– Criteriile de selectare a asistenților maternali vor conține două noi condiții: aceștia nu vor putea primi în plasament copii cu care sunt rude până la gradul III inclusiv. De asemenea, nu vor putea primi în plasament un copil dacă diferența de vârstă dintre acesta și asistentul maternal este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani (condiție care nu se va aplica în cazul plasamentului copiilor care fac parte dintr-un grup de frați).
Se mențin, de asemenea, criteriile de atestare ale asistenților maternali cu privire la condițiile de locuire, acces la servicii medicale și de educație.