Acasă Politic Ministrul Luminița Odobescu atrage atenția asupra intensificării acțiunilor hibride din partea Rusiei...

Ministrul Luminița Odobescu atrage atenția asupra intensificării acțiunilor hibride din partea Rusiei asupra statelor din regiune

MAE anunță că Bulgaria nu va taxa dezinfecția vehiculelor la granița cu România

DISTRIBUIȚI

 173056 – 30082024 –  Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 29 august 2024, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, găzduită de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

Agenda reuniunii a cuprins agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. De asemenea, miniștrii au abordat situația post-electorală din Venezuela și cea din Georgia. Miniștrii europeni ai afacerilor externe au avut și un schimb informal de opinii cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, pe tema relațiilor UE-Turcia.

La discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a participat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reiterat importanța continuării și intensificării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina cu accent pe sprijinul militar. Totodată, oficialul român a subliniat necesitatea de a menține sprijinul pentru Ucraina și R. Moldova în domeniul energetic, având în vedere continuarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei și apropierea sezonului rece. A reiterat, de asemenea, importanța menținerii presiunii asupra Rusiei și a exprimat speranța unei adoptări rapide a unui nou regim de sancțiuni privind acțiunile destabilizatoare ale Rusiei. Totodată, a menționat importanța continuării susținerii UE pentru R. Moldova în eforturile acesteia de aderare la UE și pentru consolidarea rezilienței în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

În ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu, ministrul Luminița Odobescu a exprimat îngrijorarea față de volatilitatea crescută a situației de securitate din regiune. În context, a reiterat importanța sprijinului UE pentru eforturile actuale ale SUA, împreună cu Qatar si Egipt,  în direcția unui acord între părți pentru încetarea focului, eliberarea tuturor ostaticilor și ameliorarea situației umanitare în Fâșia Gaza. De asemenea, ministrul român de externe a punctat necesitatea continuării eforturilor pentru a contribui la ameliorarea crizei umanitare din Gaza, acțiuni la care România a fost implicată încă de la început.

În cadrul schimbului de opinii informal cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, oficialul român a exprimat speranța că discuția va contribui la reluarea dialogului și cooperării UE-Turcia. În context, a reamintit faptul că ultima oportunitate pentru un astfel de dialog cu Turcia a avut loc în cadrul reuniunii informale – format Gymnich din 2019, în timpul exercitării de către România a Președinției Consiliului UE.

Șeful diplomației române a evidențiat faptul că UE are nevoie de o relație solidă cu Turcia, având în vedere interesele strategice ale ambelor părți. Turcia este stat candidat și partener-cheie pentru UE în numeroase domenii de cooperare esențiale – migrație, combaterea terorismului, conectivitate, energie, schimbări climatice, dar și în gestionarea unor subiecte de politică externă regionale și de securitate – Ucraina, Balcanii de Vest, Republica Moldova, Caucazul de Sud. Totodată, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat interesul comun UE-Turcia de a menține Marea Neagră drept o mare sigură, Turcia reprezentând un partener important în regiune.

În acest sens, ministrul român a pledat pentru o relație UE-Turcia echilibrată și reciproc avantajoasă, bazată pe o agendă pozitivă și în concordanță cu abordarea definită de Consiliul European.

De asemenea, în marja CAE, oficialul român a avut și întâlniri bilaterale cu miniștrii de externe din Regatul Țărilor de Jos, Caspar Veldkamp, și din Bulgaria, Ivan Kondov.

În discuția cu omologul olandez a fost abordată situația de securitate din Marea Neagră, sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și tematica Schengen.

Dialogul cu ministrul bulgar s-a concentrat pe teme prioritare precum proiectul „Fast Danube 2” și construcția celui de-al treilea pod peste Dunăre între localitățile Giurgiu și Ruse. A fost abordată aderarea la spațiul Schengen, ambele părți exprimându-și interesul pentru continuarea demersurilor în vederea finalizării prioritare a acestui proces, prin ridicarea, cât mai curând posibil, a controalelor la frontierele terestre.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat inclusiv intenția autorităților bulgare de a introduce o taxă de dezinfecție la punctele de trecere a frontierei cu România, pe fondul potențialei deteriorări a situației epidemiologice generate de riscul extinderii pestei la rumegătoarele mici. Răspunzând solicitării ministrului român, oficialul bulgar a dat asigurări că Bulgaria nu va aplica această taxă.

În declarațiile făcute înaintea reuniunii, ministrul Odobescu s-a referit și la intensificarea acţiunilor hibride din partea Rusiei împotriva statelor din regiune.

”România va continua să sprijine nu numai Ucraina, cât şi Republica Moldova pentru gestionarea dificultăţilor” și a subliniat importanţa adoptării de noi sancţiuni, inclusiv un nou regim împotriva acţiunilor destabilizatoare ale Moscovei. ”Mă refer în special la acţiunile hibride la adresa Ucrainei, a Republicii Moldova, dar şi asupra statelor membre. Este vizibilă în ultima perioadă această intensificare a acţiunilor hibride din partea Rusiei împotriva statelor din regiunea noastră”, a afirmat ministrul Luminiţa Odobescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.