Acasă Social Sanatate Medici dermatologi, endocrinologi şi pediatri oferă consultaţii gratuite pe litoral, în campania...

Medici dermatologi, endocrinologi şi pediatri oferă consultaţii gratuite pe litoral, în campania ”Asumă-ţi să fii sănătos!”

DISTRIBUIȚI
foto:umfcd.ro

 172912 – 12082024 – În perioada 12-17 august, turiștii aflați în concediu în sudul litoralului românesc pot primi consultații medicale oferite de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București prin Societatea Română de Dermatologie, Societatea Română de Endocrinologie și Societatea Română de Pediatrie cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Direcției de Sănătate Publică din Constanța.

Este al patrulea an în care UMF ”Carol Davila” organizează campania de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!” pe litoralul românesc și oferă turiștilor din 5 stațiuni de la Malul Mării Negre consultații gratuite în specialitățile dermatologie, endocrinologie și pediatrie.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF “Carol Davila”, a remarcat creșterea numărului de turiști care au trecut pragul campaniei de prevenție și speră că în acest an numărul consultațiilor oferite în va depăi pe cel de anul trecut (4.757 de cazuri, din care au fost depistate 39 de posibile afecțiuni tumorale de ordin dermatologic, multiple cazuri de hipertensiune arterială nediagnosticată sau cazuri de obezitate, dar și de subnutriție infantilă).

Pe parcursul celor șase zile ale Campaniei – ”Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2024”, toți cei care doresc să beneficieze gratuit de consultații dermatologice, endocrinologice și pediatrice vor putea apela la profesionalismul celor 36 de medici (rezidenți și specialiști) care vor fi prezenți în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spațioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afișate bannere ale campaniei) în stațiunile: Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn și Mangalia. Consultațiile se vor face în intervalele orare 09.00-12.00 și 15.00-18.00, cu excepția zilei de 17 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.

Corturile vor fi amplasate astfel:

  1. Olimp – plajă lângă Punct de Observație Salvamar
  2. Neptun- plajă în zona punct Salvamar
  3. Jupiter – plajă lângă Punct de Observație Salvamar
  4. Saturn – plajă lângă punct SMURD
  5. Mangalia – plajă în zona punct Salvamar

Screening privind riscul apariției cancerului cutanat

Istoricul edițiilor anterioare ale campaniei de prevenție a UMFCD

De la prima campanie “Asumă-ți să fii sănătos!”-a UMF ”Carol Davila” din București (august 2021) și până anul trecut, în cele trei ediții consecutive s-au realizat 11.197 de consultații, în regim gratuit, în aproximativ 1.000 de ore în care medicii dermatologi, endocrinologi și pediatri au interacționat permanent cu turiștii care au apelat la serviciile medicale.

Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”-Litoral 2021- 2.066 (913 – consultații de dermatologie pentru screening melanom, 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză).

Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”-Litoral 2022- 4.374 (2.014 – consultații de dermatologie pentru screening melanom, 1.525 de consultații pentru screening sindrom metabolic și 835 de consultații pentru screening osteoporoză).

Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”-Litoral 2023 – 4.757 (1.390 – consultații de dermatologie pentru screening melanom, 695 consultații pediatrice, 1.626 de consultații pentru screening sindrom metabolic și 1.046 de consultații pentru screening osteoporoză).

Din punct de vedere dermatologic, anul trecut au fost depistate 39 cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinomspino-celular, 27 suspiciuni /carcinombazo-celular și 2 suspiciuni /melanom). Dintre cei 695 de copii evaluați în campania din 2023 (52% fete și 48% băieți), 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% fiind supraponderali, iar 8% subponderali. Tot în cadrul campaniei de prevenție derulate anul trecut, în aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienții consultați aveau hipertensiune diagnosticată în tratament însă un procent de 13,12 % au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune arterială nediagnosticată până în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.