172871 – 07082024 – În contextul participării la Operațiunii Comune ROMANIA 2024 – Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Western Black Sea 2024 (Poliția de Frontieră Română a participat la un exercițiu internațional de căutare şi salvare pe mare), o delegație Frontex a discutat cu reprezentanți ai conducerii MAI, România fiind unul din principalii contribuitori la consolidarea capacității operaționale a Agenției, atât cu personal, cât și cu echipamente.
A fost subliniată importanța unui răspuns coordonat la provocările cu care se confruntă Uniunea, context în care sprijinul consistent al Frontex este esențial pentru a gestiona migrația ilegală, pentru a preveni și combate criminalitatea transfrontalieră. În context, reprezentanții MAI au subliniat că ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime (31 martie 2024) a fost un moment foarte important și că au fost luate măsurile pentru a face față noilor provocări operaționale și pentru ca totul să funcționeze fără probleme.
De asemenea, oficialii români au subliniat faptul că migrația ilegală s-a diminuat substanțial la nivelul UE, România nu se confruntă cu presiune migratorie, fiind gestionată foarte bine situația operativă la toate frontierele, inclusiv cea cu Ucraina. Totodată, autoritățile române sunt pregătite să implementeze noile sisteme care urmează să fie operaționalizate la nivelul UE și continuă să dezvolte proiecte pilot (precum cel de la frontiera cu Serbia), în baza cărora se dezvoltă bune practici și se pun aplicare noi concepte operaționale.
Reprezentanții Frontex au apreciat că România este în topul statelor europene care implementează astfel de proiecte, care contribuie, printre altele, și la consolidarea Agenției la nivel european sau la viitoarea implemenatre a Pactului privind migrația și azilul.
De asemenea, au reiterat sprijinul Agenției pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen și s-au angajat să sprijine în continuare atingerea acest obiectiv.
S-a convenit continuarea cooperării atât în plan operativ, cât și pe palierul pregătirii specialiștilor cu atribuții în managementul integrat al frontierelor externe, returnării și combaterii infracționalității transfrontaliere.
Din partea României la discuții au participat chestorul general de poliție Bogdan Despescu, chestorul principal de poliție Mihai-Cătălin Necula, și inspectorul general, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica, uar delegația Frontex a fost condusă de Lars Gerdes, directorul executiv adjunct pentru returnare și operațiuni.
În cadrul operațiunii „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Western Black Sea 2024”, care a avut loc în 2 august pe Marea Neagră, în apele teritoriale românești, au participat patru ambarcațiuni din cadrul Gărzii de Coastă, una din dotarea Poliției de Frontieră din Bulgaria, o ambarcațiune tip SAR din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), dar şi alte autorităţi cu responsabilităţi de căutare şi salvare sau de administrare şi coordonare maritimă la Marea Neagră.
Exerciţiul a presupus detecţia, identificarea şi reţinerea, cu sprijinul mijloacelor de mobilitate navală implicate, a unei ambarcaţiuni care transporta la bord migranţi ilegali, executarea unei misiuni de abordare a navei, salvarea persoanelor aflate în pericol şi transportul acestora către o locaţie stabilită în vederea efectuărilor procedurilor specifice în acest caz.
Operaţiunea maritimă „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Western Black Sea 2024”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), în cooperare cu Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) şi Agenţia Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA), desfăşurată în zona de competenţă la Marea Neagră, a început în luna aprilie și se va încheia în luna octombrie.