Acasă Economie FORO, Agora orașelor mici

FORO, Agora orașelor mici

DISTRIBUIȚI

 172851 – 05082024 – Sâmbătă, 3 august, cu ocazia celei de-a XI-a ediții a Festivalului Zilele Nordului, orașul Darabani (județul Botoșani), cel mai nordic oraș din România, situat la granița Uniunii Europene cu Moldova și Ucraina, a găzduit prima ediție a Forumului Orașelor Mici din România (FORO), dedicat orașelor cu o populație sub 50.000 de locuitori. Evenimentul a reunit primari, viceprimari, urbaniști și manageri de investiții din 25 de orașe mici din țară.

Printre participanți s-au aflat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, experți guvernamentali, de la Banca Mondială, Ordinul Arhitecților din România, Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor al Universității din București, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și UrbanizeHub.

Deschiderea forumului a fost făcută de Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului României, care a constatat că „în orașele mici se face mai mult cu mai puțin” și a reamintit obiectivul României ca în 2026 să adere la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv care, după aderarea României la Uniunea Europeană şi NATO, este „cel mai important obiectiv de ţară” și care va aduce oraşelor mici expertiza şi know how-ul oraşelor din alte state membre şi metodele şi soluţiile de servicii publice inovative.

„Cel mai mare beneficiu al aderării la OCDE îl reprezintă investiţiile străine directe. Orice investitor va avea garanţia unei economii performante şi a unei administraţii la cele mai înalte standarde de eficienţă. De investiţii aveţi cea mai mare nevoie, pentru că acestea aduc dezvoltare, locuri de muncă şi bunăstare”, a afirmat Abrudean.

Pe de altă parte, el consideră că despre subiectul aderării la OCDE „se vorbeşte prea puţin în România”, deşi este vorba despre „un club de elită al economiilor mondiale”.

„Este vorba de 38 de state, cu cele mai puternice economii ale lumii, care, împreună, înseamnă peste 70% din comerţul şi serviciile la nivel mondial şi peste 90% din investiţiile străine directe. (…) Ca să ne facem o idee despre ceea ce înseamnă credibilitatea şi garanţia standardelor OCDE pentru investitori, în anul 2022 România a deschis oficial procesul de aderare la acest for, în luna ianuarie. Totalul investiţiilor străine directe în anul 2022 a fost de aproape 11 miliarde de euro, o cifră record, mai mare cu două miliarde de euro decât în anul 2008, an istoric de referinţă până la acel moment, pentru investiţiile străine directe”, a adăugat secretarul general al Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.