Acasă Externe Focarul de mpox din Congo a fot declarat ”urgență de sănătate publică...

Focarul de mpox din Congo a fot declarat ”urgență de sănătate publică de interes internațional”

DISTRIBUIȚI

 172944 – 16082024 – Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că extinderea focarului de variola maimuței  (mpox) în Republica Democratică Congo (RDC) și potențialul de a se răspândi în mai mult în țări din Africa și, eventual, în afara continentului constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC) în conformitate cu Regulamentul Internațional de Sănătate (2005) (IHR).

Declarația doctorului Tedros a venit la recomandarea unui Comitet de urgență al RSI format din experți independenți care au analizat datele prezentate de experții OMS și din țările afectate.

În declararea PHEIC, dr. Tedros a spus: „Apariția unei noi clase de mpox, răspândirea sa rapidă în estul RDC și raportarea cazurilor în mai multe țări vecine sunt foarte îngrijorătoare. Este clar că este necesar un răspuns internațional coordonat pentru a opri aceste focare și a salva vieți”.

Președintele Comitetului, profesorul Dimie Ogoina, a spus: „Apariția actuală a mpox în anumite părți ale Africii, împreună cu răspândirea unei noi tulpini transmisibile sexual a virusului variolei maimuței este o urgență nu numai pentru Africa, ci pentru întregul glob. Mpox, originar din Africa, a fost neglijat acolo, iar în 2022 a declanșat un focar global. Este timpul să acționăm decisiv pentru a preveni repetarea situației”.

Această determinare PHEIC este a doua în doi ani referitoare la mpox. Cauzat de un Orthopoxvirus, mpox-ul a fost detectat pentru prima dată la om în 1970, în RDC. Boala este considerată endemică în țările din Africa centrală și de vest.

În iulie 2022, focarul de mpox în mai multe țări a fost declarat PHEIC, deoarece s-a răspândit rapid prin contact sexual într-o serie de țări în care virusul nu a fost văzut înainte.

Acel PHEIC a fost declarat încheiat în mai 2023, după ce a existat o scădere susținută a cazurilor globale.

Mpox a fost raportat în RDC de mai bine de un deceniu, iar numărul de cazuri raportate în fiecare an a crescut constant în acea perioadă. Anul trecut, numărul de cazuri raportate a crescut semnificativ, iar anul acesta au fost raportate cu peste 15.600 de cazuri mai mult față de 2023 și 537 de decese.

Apariția anul trecut și răspândirea rapidă a unei noi tulpini de virus pare să se producă în principal prin rețele sexuale.

În ultima lună, în patru țări învecinate RDC care nu au raportat mpox înainte (Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda) au fost confirmate în laborator peste 100 de cazuri, dar experții consider că numărul real de cazuri este mai mare, pentru că o mare parte a cazurilor compatibile clinic nu au fost testate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.