172963 – 20082024 – ”… lucrând împreună, în spiritul încrederii și cooperării, putem realiza o lume mai sigură și mai sigură pentru generațiile viitoare”, a reamintit Luminița Odobescu, ministrul român al Afacerilor Externe, în mesajul de deschidere a lucrărilor celei de-a zecea Conferințe a Statelor Părți (CSP10) la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT), care se desfășoară la Geneva, în perioada 19 – 23 august 2024, sub președinția României.
”Mediul geopolitic este marcat de neîncredere și lipsă de respect față de ordinea internațională bazată pe reguli, ceea ce duce la escaladarea conflictelor regionale și la o nouă cursă a înarmărilor. Aceste provocări necesită un angajament reînnoit din partea tuturor statelor părți pentru ca Tratatul să-și îndeplinească scopul și să aibă un impact semnificativ asupra securității internaționale”, a mai spus Luminița Odobescu, făcând apel la reducerea suferinței umane și îndemnând statele părți să contribuie la pacea, securitatea și stabilitatea internaționale și regionale.
Referindu-se la ATT, care realizare istorică, Luminița Odobescu a subliniat că este primul instrument obligatoriu din punct de vedere juridic care reglementează comerțul internațional cu arme convenționale și că statele au datoria de a proteja civilii, în special femeile și copiii, și că din cauza impactului devastator al transferurilor nereglementate de arme acest obiectiv devine ”mai important ca niciodată, deoarece lumea se confruntă acum cu provocări complexe”.
În acest sens, (…) prevenirea fluxului ilicit de arme și contracararea deturnării acestora pot fi realizate numai prin cooperare și coordonare eficace din partea comunității internaționale, pe baza unor strategii durabile.
În ceea ce privește prioritățile Președinției României, acestea au vizat o nouă strategie pragmatică și structurată pentru abordarea globală consecventă și cuprinzătoare a reglementării comerțului internațional cu arme convenționale și implementarea Tratatului, prin abordarea provocărilor reale cu care se confruntă statele și prin schimbul de practici și experiențe naționale.
România a preluat președinția celei de-a 10-a Conferințe a Statelor Părți (CSP10) la Tratatul privind Comerțul cu Arme (ATT) la 25 august 2023, pe care și-a exercitat-o, timp de un an, prin Reprezentantul Permanent al României la Oficiul Națiunilor Unite la Geneva, ambasadorul Răzvan Rusu.
ATT este primul instrument juridic internațional care reglementează comerțul cu arme convenționale cu scopul de a preveni și combate traficul ilicit și deturnarea și de a stabili standarde comune domeniu.
Principiile care stau la baza Tratatului includ asigurarea respectării drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar, comerțul responsabil cu arme, transparența și cooperarea între state.
ATT este un tratat care conține un set larg de obligații pentru statele părți, inclusiv interdicții explicite privind transferurile de arme convenționale care ar încălca embargourile și obligațiile internaționale în temeiul tratatelor și convențiilor privind drepturile omului și dreptul internațional umanitar sau care ar putea fi utilizate în comiterea de genocid, crime împotriva umanității și crime de război.
Are 115 state părți și 28 de semnatari, cu una dintre cele mai rapide rate de ratificare/aderare a oricărui tratat de dezarmare și neproliferare.
ATT reglementează exportul, importul, intermedierea, tranzitul și transbordarea celor șapte categorii de arme convenționale enumerate în Registrul ONU al armelor convenționale (tancuri de luptă, vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie de calibru mare, avioane de luptă, elicoptere de atac, nave de război, rachete și lansatoare de rachete), arme de calibru mic și arme ușoare, muniția, piesele și componentele acestora.
Tratatul prevede obligația de a prezenta periodic rapoarte naționale privind operațiunile de export și import.
Fiecare stat parte desemnează unul sau mai multe puncte naționale de contact pentru schimbul de informații cu privire la cerințele tratatelor.
Discursul ministrului român al afacerilor externe a fost urmat de alocuțiuni ale Înaltului Reprezentant al Națiunilor Unite pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, Președintelui Comitetului International al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, precum de intervenția directorului executiv al Mișcării Permanente pentru Pace din Liban, parte a coaliției non-guvernamentale ”Control Arms”, Fadi Abi Allam.