Acasă Externe Cancelarul Olaf Scholz la Chișinău: ”Vom susține ferm R. Moldova pentru a...

Cancelarul Olaf Scholz la Chișinău: ”Vom susține ferm R. Moldova pentru a face față încercărilor de destabilizare din partea Rusiei”

DISTRIBUIȚI
foto:presedinte.md

 172981 – 22082024 – Într-o întâlnire la Chișinău, în 21 august, cancelarul german Olaf Scholz, primul lider german care s-a aflat Moldova într-o vizită de lucru bilaterală în ultimii 12 ani, le-a spus președintelui Republicii Moldova Maia Sandu și premierului Dorin Recean că Berlinul rămâne cel mai mare susținător european al Ucrainei. Discuțiile dintre liderii germani și moldoveni s-au concentrat pe relații bilaterale și probleme de politică de securitate, în special pe războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijinul Germaniei pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

”Moldova suferă de pe urma războiului agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Știm că actori pro-ruși, Rusia încearcă să destabilizeze R. Moldova mai ales pe fundalul alegerilor prezidențiale și aderării țării la Uniunea Europeană. Prin urmare, mesajul principal la Chișinău astăzi este: vă stăm alături. Vom susține ferm R. Moldova pentru a face față încercărilor de destabilizare din partea Rusiei”, a spus cancelarul Olaf Scholz.

Cancelarul Olaf Scholz s-a referit și la recenta întâlnre pe care a avut-o cu președintele Maia Sandu în Marea Britanie în contextul reuniunii Comunității Politice Europene, unde s-a discutat și despre ”modalitățile de colaborare la nivel de platformă de sprijin pentru Moldova, un parteneriat cu Franța și România. Și mă bucur că sunt aici la Chișinău, într-o vizită bilaterală. Doresc să trag un semnal în ceea ce privește bunele legături între țările noastre și să exprim dorința noastră de a sprijini Moldova pe calea sa europeană. Relațiile dintre Germania și R. Moldova sunt strânse, de încredere și foarte de încredere”.

O temă importantă pe agenda discuțiilor bilaterale a fost cea a migrației: ”Un subiect important pentru noi și care ne preocupă pe amândoi este, desigur, problema gestionării migrației. Lucrăm strâns împreună pe această temă și avem discuții intense”, a spus oficialul german.

Pe de altă parte, președintele Maia Sandu a amintit faptul că mulți moldoveni ”și-au găsit a doua casă în Germania și contribuie la dezvoltarea ambelor țări și că ”scopul este să îmbunătățim condițiile de viață aici, în Moldova” și ” să întărim democrația pentru ca moldovenii plecați de acasă să vrea să se întoarcă acasă și tinerii din Moldova să creadă într-un viitor bun acasă și să nu plece”.

În ceea ce privește acordul pentru migrație și negocierile cu Republica Moldova, ambii președinți au susținut că ”acordul este în curs de pregătire” și că ”vom ajunge în curând la un acord care este foarte bun din perspectiva ambelor țări și reprezintă o îmbunătățire pentru cetățenii ambelor țări”.

În ceea ce privește riscurile pe care războiul și Ucraina le ridică pentru Rep. Moldova, inclusiv sub forma războiului hibrid, cancelarul german a afirmat că ”războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare serioasă la adresa securității întregii Europe și este o amenințare serioasă mai ales pentru că președintele rus a reziliat o înțelegere care a garantat zeci de ani pacea și securitatea în Europa, și anume înțelegerea că granițele nu trebuie mutate cu forța. Fiind o țară mică, trebuie să fii sigur că vecinul tău cel mare nu te va ataca pentru că și-a dezvoltat brusc apetitul pentru teritoriul tău. De asemenea, vreau să spun acest lucru în mod explicit: oricine cunoaște istoria acestei regiuni și a acestei țări știe că este foarte periculos când politicienii de astăzi răsfoiesc cărțile de istorie și derivă revendicări teritoriale dintr-un secol anterior. Trebuie să fim de acord astăzi că granițele nu vor fi mutate cu forța și că statele au dreptul la suveranitate și să trăiască fără frică alături de un vecin puternic și puternic. (…)

În același timp, vedem că activitățile rusești nu se limitează la războiul împotriva Ucrainei, ci că există și multe atacuri hibride în multe, multe alte țări. Observăm acest lucru în Germania, știm asta de la vecinii noștri și știm asta și din multe rapoarte. Am vorbit și despre asta și am aflat de la Președinte că așa este și aici pe scară largă și că oamenii cu mulți bani încearcă să influențeze evoluțiile politice din această țară. De aceea este atât de important referendumul. Este o decizie populară pentru ceea ce își doresc atât de urgent cetățenii acestei țări, și anume calea către Uniunea Europeană”.

Discuțiile pe teme economice între cei doi oficiali au pornit de la faptul că Germania este al cincilea cel mai important partener comercial al Rep. Moldova și al șaptelea cel mai mare investitor.

”Germania derulează proiecte în numeroase domenii precum modernizarea serviciilor publice, abilitarea tinerilor și dezvoltarea serviciilor sociale. De exemplu, Germania ajută Republica Moldova să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor săi prin sprijinirea a două proiecte mari de apă în Chișinău și Cahul. În plus, Germania a oferit un sprijin financiar de 40 de milioane de euro fondului pentru reducerea penuriei de energie în sezonul de încălzire 2022/2023. Aproape 900.000 de gospodării au primit subvenții pentru a plăti costurile cu energie electrică și încălzire. De asemenea, învățământul dual în Republica Moldova este susținut intens de Germania cu programe de pregătire profesională tehnică în Chișinău, Hîncești, Comrat, Soroca. (…)

Germania este, de asemenea, principalul contributor la Facilitatea europeană pentru pace. Germania, împreună cu Franța și România, este co-fondator al Platformei de Sprijin pentru Moldova, o inițiativă care a contribuit semnificativ la întărirea capacității noastre de a aborda provocările actuale în ultimii trei ani”, a subliniat Maia Sandu, care i-a invitat pe companiile germane să participe la prima licitație pentru capacitatea de generare a energiei regenerabile lansată recent de Ministerul Energiei de peste Prut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.