Acasă Social Educatie Șapte premii pentru România la Olimpiada Internațională de Lingvistică

Șapte premii pentru România la Olimpiada Internațională de Lingvistică

DISTRIBUIȚI
foto: Facebook.com/olimpiadadelingvistica

  172818 – 31072024 – Echipa României care a participat la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică a câștigat 7 medalii (o medalie de aur, 3 medalii de argint, o medalie de bronz și 2 mențiuni).

De menționat că pentru prima oară în istoria Olimpiadei Internaționale de Lingvistică, una din cele  cinci probleme ale competiției individuale a avut “origini românești”. Compusă de Dan Mirea, dublu medaliat la IOL și actual membru al Juriului Internațional, problema 5 a fost despre limba yanyuwa, o limbă aborigenă din Australia cu doar 3 vorbitoare native rămase.

Elevii au descoperit o particularitate foarte interesantă și foarte rară în cadrul limbilor lumii: modul în care bărbații și femeile vorbesc “dialecte” distincte, care diferă la nivel gramatical. Problema presupune analizarea unor propoziții în cele două dialecte pentru a descifra similaritățile și diferențele dintre ele.

Concurenții celor două echipe care au reprezentat România în acest al la Olimpiada Internațională de Lingvistică sunt Ioana-Steliana Barbu, Matei Chirilă, Ioana Stănoiu, Elena Păvăloaia, Mihaela Anghel, Karina-Adriana Stăncescu, Sergiu Manea și Luiza-Teodora Mihai.

Lotul României la Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL) a fost însoțit de asist. univ. dr. Roxana Preda de la Facultatea de Litere a Universității București, Mihai Bratu – triplu medaliat la IOL, student la Universitatea Tehnică din Delft și Robert-Paul Helmer, fost participant IOL, cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Acestora li se adaugă Dan Mirea, medaliat la IOL, membru al Juriului Internațional, doctorand la Universitatea Princeton, dr. Vlad A. Neacșu – premiant IOL, team-leader al delegației Hong-Kong și, începând din acest an, membru al Boardului IOL și Tamara Ivanof, premiantă IOL, voluntară la ediția din acest an a IOL.

Olimpiada Internațională de Lingvistică evaluează capacitatea elevilor de a înțelege cum funcționează tiparele unei limbi necunoscute. Testul se face în limba pe care o alege concurent, dar provocarea este într-o altă limbă decât a ta.

Ediția din acest an a fost cea de-a XXI-a și a fost este organizată de Institutul Vertere și Asociația Braziliană de Lingvistică, fiind pentru prima dată în istoria competiției când evenimentul are loc în America Latină și emisfera sudică.

Olimpiada s-a desfășurat în perioada 21-31 iulie, la Universitatea din Brasília (UnB), și a reunit 53 de delegații (formată din patru elevi și un profesor responsabil de echipă) din 39 de țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.