Acasă Economie Ministrul Finanțelor spune că operaționalizarea scannerelor din vămi este în grafic

Ministrul Finanțelor spune că operaționalizarea scannerelor din vămi este în grafic

DISTRIBUIȚI

 172629 – 10072024 – Până la sfârșitul anului, în vămile românești, vor fi funcționale 9 scanere de mărfuri, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la finalul unei şedinţe la Autoritatea Vamală Română (AVR).

Boloș a precizat că operaţionalizarea scanerelor este în graficul asumat, astfel că, pe lângă scannerele de mărfuri de la  Albiţa şi Giurgiuleşti, până la sfârșitul verii va fi pus în funcțiune un scaner la Vama, astfel încât sfârşitul anului în vămile din România să funcţioneze deja simultan nouă astfel de dispozitive.

Boloș a menţionat că discuţiile cu echipa AVR au vizat şi documentaţia aferentă e-Sigiliu.

„Am discutat pe documentaţia aferentă e-Sigiliu, pentru a ne asigura că ne încadrăm în termen: avem de achiziţionat 2.000 de sigilii pe care trebuie să le punem în funcţiune de la 1 ianuarie 2025. Prin sistemul naţional RO e-Sigiliu implementăm o metodă automatizată şi rapidă, bazată pe utilizarea unor dispozitive inteligente care să determine potenţialele puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri”, a explicat ministrul.

„De asemenea, avem creionat planul de investiţii care va schimba faţa Autorităţii Vamale, ce urmează să fie pus în consultare. După cum ştiţi, Guvernul a aprobat recent bugetul de investiţii pentru perioada 2025-2030, care se va ridica la aproximativ 1 miliard lei. Avansăm şi cu realizarea Centrului Naţional de Analiză Imagistică Vamală, finanţat prin PNRR, prin care se vor analiza datele obţinute cu ajutorul aparatelor de scanat”, a mai anunțat ministerul Finanțelor.

Reamintim calendarul estimativ al operaționalizării celor 26 de scanere:

În anul 2024 vor deveni operaționale 9 scanere, în cadrul birourilor vamale de frontieră Galați-Giurgiulești (21/5), Albița (4/6), Siret, Constanța Nord, Halmeu, Moravița și Isaccea.

În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere la birourile vamale de frontieră Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea.

În 2026 vor fi operaționale 9 scanere în birourile vamale de frontieră Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.

Primul scaner cu raze X a fost operaționalizat în luna mai, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, iar în luna iunie, la Biroul Vamal Albița au fost puse în funcțiune încă două noi sisteme de scanare, din care unul este mobil, omologat pentru drumurile publice, și este folosit pentru verificarea camioanelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.