Acasă Social Educatie Ministerul Educației a lansat în consultare publică ”Profilul și standardele profesionale pentru...

Ministerul Educației a lansat în consultare publică ”Profilul și standardele profesionale pentru profesori”

DISTRIBUIȚI

 172814 – 31072024 –  Ministerul Educației a lansat în consultare publică draftul proiectului pentru formarea inițială și continuă a profesorilor din învățământul preuniversitar. Organizat pe domenii de competențe, etape de carieră și niveluri de învățământ (educație timpurie, învățământ primar, gimnazial și liceal, tehnologic și tehnologic dual), acesta include profilul și standardele profesionale.

Profilul profesional reflectă competențele profesorilor aflați în diferite etape de carieră, cunoștințele, abilitățile și atitudinile necesare pentru asigurarea unei educații de calitate și pentru sprijinirea atingerii potențialului de dezvoltare al fiecărui copil/tânăr.

Profilul și standardele profesionale ale cadrelor didactice vor fi utilizate pentru ghidarea proceselor de elaborare a planurilor de învățământ și a standardelor de calitate pentru programele de studii universitare pentru formarea inițială a cadrelor didactice, precum și a politicilor de evoluție în carieră, conform noilor legi ale educației.

Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic sunt organizate pe niveluri de învățământ, 7 domenii de competențe și 3 etape de carieră didactică: licențierea (care va înlocui, din anul 2028, actualul examen pentru obținerea definitivării în învățământ), gradul didactic II și gradul didactic I.

Domeniile de competențe:

Cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață

Curriculum și proces didactic

Mediu de învățare și stare de bine

Consilierea elevilor, colaborarea cu familia/tutorii și comunitatea

Etică, reflexivitate și învățare continuă

Dezvoltare instituțională

Tehnologie digitală în educație

Evoluția în carieră are la bază principiul învățării pe tot parcursul vieții, fiind urmărită și certificată pe baza unor standarde profesionale, care atestă progresul în dezvoltarea competențelor, adaptarea și asumarea de noi roluri profesionale, eficiența activității.

Profilul și standardele profesionale pentru profesori au fost elaborate de un grup de lucru coordonat de conf. dr. Simona Velea (SNSPA), cu sprijinul prof. univ. dr. Anca Nedelcu (prodecan la FPSE, Universitatea din București și expert al Băncii Mondiale).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.