Acasă Politic Luminiţa Odobescu:  AP OSCE are un rol important în sprijinirea eforturilor de...

Luminiţa Odobescu:  AP OSCE are un rol important în sprijinirea eforturilor de restabilire a păcii

DISTRIBUIȚI
foto: mae.ro

 172574 – 03072024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat miercuri, 3 iulie 2024, la cea de-a 31-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), organizată la Bucureşti, în perioada 29 iunie – 3 iulie 2024.

Ministrul afacerilor externe a salutat găzduirea de către Parlamentul României a unei noi sesiuni a forului parlamentar al OSCE, după 24 de ani de la precedenta reuniune de la București. A evidențiat faptul că sesiunea parlamentară din acest an se desfășoară pentru a treia oară consecutiv în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, susținut de Belarus. A reafirmat condamnarea fermă de către România a acestui război care constituie o ameninţare la securitatea europeană şi globală și o încălcare flagrantă a Cartei ONU şi a Actului Final de la Helsinki. Ministrul Luminița Odobescu a reiterat sprijinul deplin pentru păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Oficialul român a punctat necesitatea ca orice încălcare a dreptului internaţional, precum şi a principiilor şi angajamentelor OSCE, să fie expusă şi sancţionată. Totodată, a salutat poziţia principială manifestată de  Preşedintele AP OSCE Pia Kauma și de Preşedintele-în-Exerciţiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Republicii Malta Ian Borg, cu privire la războiul de agresiune al Rusiei. Ministrul român și-a exprimat susținerea pentru iniţiativele şi proiectele prin care OSCE a continuat să funcţioneze şi să răspundă noilor provocări.

În context, referindu-se la impactul regional al războiului, în special asupra țărilor vecine Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a subliniat necesitatea ca OSCE să contribuie la consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, în contextul acţiunilor destabilizatoare ale Federaţiei Ruse. A subliniat necesitatea soluţionării conflictelor prelungite din arealul OSCE, cu respectarea integrităţii teritoriale a statelor. De asemenea, ministrul român a salutat faptul că aceste teme importante s-au regăsit pe agenda sesiunii, alături de alte subiecte majore care vizează securitatea internațională, ceea ce reconfirmă angajamentul asumat, dar și rolul important al AP OSCE în sprijinirea eforturilor de restabilire a păcii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.