Acasă Politic Guvernul introduce o nouă infracţiune de corupţie în România – coruperea funcţionarilor...

Guvernul introduce o nouă infracţiune de corupţie în România – coruperea funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale

DISTRIBUIȚI

 172719 – 19072024 –  Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, joi, alinierea legislaţiei naţionale la prevederile Convenţiei OCDE Anti-mită, prin reglementarea unei noi infracţiuni.

Acest nou tip de infracțiune se referă la promisiunea, oferirea sau darea de bani/foloase pentru îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea sau întârzierea îndeplinirii de către funcționarul public străin a unui act care intră în îndatoririle de serviciu sau pentru îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri ale funcționarului public străin. Astfel, fapta funcționarului public are în vedere orice utilizare a funcției, indiferent dacă această utilizare intră sau nu în cadrul îndatoririlor oficiale ale funcționarului respectiv, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să-i mențină asemenea avantaje în legătură cu desfășurarea de operațiuni economice internaționale.

Astfel, infracțiunea de mituire a funcționarilor publică străini de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica și pedeapsa amenzii, potrivit Codului Penal.

În cazul infracțiunii de mituire a funcționarilor publici străini de către o persoană juridică, prin derogare de la art. 137 alin. (2) din Codul Penal, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei și 300.000 lei.

De asemenea, se confiscă banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date, iar dacă acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Funcționarul public străin este, potrivit proiectului de lege, orice persoană, numită sau aleasă, care deține o funcție legislativă, administrativă sau judiciară într-o țară străină, orice persoană care exercită o funcție publică pentru o țară străină, inclusiv pentru o agenție de stat sau o întreprindere publică și orice funcționar sau agent al unei organizații publice internaționale.

De asemenea, proiectul de lege stabilește competența materială a organelor de urmărire penală în cazul acestui nou tip de nouă infracțiune (DNA), precum și autoritățile centrale responsabile în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală  (Parchetul General şi Ministerul Justiţiei).

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Prin Legea nr. 202/2023, România a aderat la Convenţia privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale (Convenţia Anti-mită, iar acum instituie infracțiunea de mituire a funcționarilor publici străini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.