Acasă Externe Agenda Europeana Grup infracțional cu legături cu mafia, în atenția Parchetului European

Grup infracțional cu legături cu mafia, în atenția Parchetului European

Folosirea scrisorilor de garanție bancară, vulnerabilitate pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

DISTRIBUIȚI

172817 – 31072024 – Parchetul European de la București (EPPO) a formulat acuzații împotriva a patru persoane suspectate că fac parte dintr-o rețea infracțională care are legături cu grupări mafiote italiene. Este vorba despre o fraudă de 4,3 milioane de euro în domeniul subvențiilor, implicând fonduri europene și naționale.

Se presupune că inculpații au format un grup infracțional împreună cu alți suspecți pentru a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva eventualelor daune. În schimbul emiterii scrisorilor, suspecții ar fi încasat mari sume de bani.

EPPO mai arată că suspecții ar fi pus în aplicare schema frauduloasă în numele unor societăți înregistrate în Cehia și Letonia, care nu aveau dreptul să emită scrisori de garanție și nici nu avea resursele financiare pentru a acoperi daunele asigurate.

Se estimează că utilizarea acestor documente a dus la un câștig ilicit de aproximativ 4,3 milioane euro, din care cea mai mare parte din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Programul operațional regional.

Ancheta a început în urma unor percheziții domiciliare făcute în mai 2023, în România și Franța. Anterior, în 2023, alți suspecți au fost trimiși în judecată pentru acuzații similare, iar procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 450.000 de euro.

Parchetul European a informat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România cu privire la posibile vulnerabilități în gestionarea fondurilor europene. Conform tipologiilor identificate în mai multe cazuri, elementele care au generat un risc ridicat de fraudă în contractele cu finanțare europeană au constat în folosirea scrisorilor de garanție emise de entități fictive sau care nu aveau dreptul de a emite astfel de documente. În consecință, o serie de proceduri publice au fost câștigate pe baza unor astfel de documente false și mai multe investigații au fost deschise de Parchetului European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.