Acasă Externe Fidesz și-a găsit tovarăși în PE

Fidesz și-a găsit tovarăși în PE

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com/orbanviktor

 172543 – 01072024 – Premierul Guvernului Ungariei, Viktor Orbán, și partidele de extremă dreaptă din Austria și Cehia și-au anunțat intenția de a forma o nouă facțiune în Parlamentul European, angajându-se să înceteze sprijinul pentru Ucraina și să impulsioneze discuțiile de pace cu Rusia.

„Istoricii vor decide în câțiva ani cât de importantă a fost această zi – credem că aceasta este ziua în care politica europeană începe să se schimbe”, a spus Orbán duminică, la o conferință de presă la Viena.

„Elita de la Bruxelles rezistă. Ei nu acceptă decizia (alegătorilor) europeni. Ei nu vor schimbare, vor să păstreze status quo-ul. Asta este inacceptabil. De aceea se creează acest grup comun și platforma actuală”, acuză Orban, al cărui partid a fost dat afară, în urmă cu trei ani, din PPE.

Anunțul vine în momentul în care negocierile pentru formarea blocurilor politice intră în ultimele zile după alegerile pentru Parlamentul European din iunie, în care partidele de extremă dreapta au obținut câștiguri pe tot continentul.

Pentru a deveni o facțiune oficială, ”Patrioții pentru Europa”, așa cum s-a autonumit noua alianță, va trebui să înscrie deputați europeni din cel puțin patru state membre ale UE până joi, deblocând fonduri suplimentare, putere de negociere și roluri de conducere parlamentară.

Partidele sale fondatoare — Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ), ANO din Cehia, care a renunțat recent din grupul liberal Renew, și Fidesz din Ungaria – au deja 26 de europarlamentari. Un grup are nevoie de cel puțin 23 de parlamentari din șapte țări pentru a se putea forma.

FPÖ, formațiune care și-a dublat locurile în PE și este favorit la alegerile naționale care vor avea loc în luna septembrie în Austria, este forța organizatoare din spatele alianței, despre care liderul său  Herbert Kickl a spus că este o „rachetă purtătoare” pentru schimbări radicale la Bruxelles.

FPÖ are o lungă istorie de relații strânse cu președintele Vladimir Putin și a criticat dur Ucraina de când Rusia și-a început invazia pe scară largă în 2022.

Alături de Orbán și Kickl, Andrej Babiš de la ANO a semnat un „manifest patriotic” pe care l-au trimis și altor partidele de dreapta din Europa, ca text fondator al noii fracțiuni propuse.

„Suntem aici împreună pentru că suntem uniți de trei priorități principale care vor defini politicile noastre în UE. Apărarea suveranității, lupta împotriva migrației ilegale și revizuirea Green Deal”, a spus Babis.

Un potențial membru puternic ar fi AfD din Germania, care are 14 europarlamentari.

Dar Fidesz din Ungaria se opune colaborării cu partidul german, potrivit unui oficial AfD. Liderul Alice Weidel a spus pentru Financial Times că își va păstra opțiunile deschise și nu se va alătura unui grup doar de dragul de a se alătura.

În ciuda creșterii numărului de locuri, partidele de extremă dreaptă nu par pe cale să dețină mai multă putere în PE, deoarece se împart în mai multe grupuri decât în ​​fostul parlament. Simon Hix, profesor de politică la Institutul Universitar European, a spus că această evoluție va crește probabilitatea ca cel mai mare grup, Partidul Popular European de centru-dreapta, va pivota spre centru și centru-stânga.

„Ne îndreptăm către cel mai fragmentat parlament pe care l-am avut vreodată. Dar fragmentarea de extrema dreaptă va întări coaliția centristă, deoarece PPE nu va avea încotro să meargă”.

Ungaria preia, de astăzi, preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.