Acasă Economie DSA: ANCOM acordă statutul de notificator de încredere conform Regulamentului privind serviciile...

DSA: ANCOM acordă statutul de notificator de încredere conform Regulamentului privind serviciile digitale

DISTRIBUIȚI

 172668 – 13072024 –  ANCOM, in calitate de coordonator al serviciilor digitale, poate acorda, la cerere, statutul de notificator de incredere oricarei entitati care face dovada ca detine cunostinte de specialitate si competente specifice in detectarea, identificarea si notificarea continutului ilegal, este independenta de orice furnizori de platforme online si isi desfasoara activitatile de asa maniera incat sa transmita notificari cu diligenta, acuratete si obiectivitate. Decizia nr. 336/2024 privind procedura de acordare a statutului de notificator de incredere a intrat in vigoare ieri, la data publicarii in Monitorul Oficial nr. 662 din 11.07.2024.

Ce sunt notificatorii de incredere?

Notificatorii de incredere pot fi entitatile stabilite in Romania care detin expertiza in detectarea anumitor tipuri de continut ilegal online (cum ar fi discursurile de incitare la ura sau continutul cu caracter terorist), definit ca atare prin legislatia nationala, si in notificarea acestora catre platformele online. Notificarile transmise de acestia trebuie tratate cu prioritate, deoarece se asteapta ca acestea sa fie mai exacte decat notificarile transmise de un destinatar al serviciului (utilizator).

Decizia privind procedura de acordare a statutului de notificator de incredere

Conform Deciziei ANCOM, entitatile care doresc sa devina notificatori de incredere au la dispozitie un formular-tip, pe care il vor transmite impreuna cu toate documentele si dovezile prin care demonstreaza ca indeplinesc conditiile de acordare. Formularul-tip cuprinde informatii diverse precum forma de organizare, denumire, date de identificare, domeniul de competenta, limba/limbile in care detine competente, resursele umane si tehnice, modul si sursele de finantare, structura organizatorica si procesul de luare a deciziilor, descrierea detaliata a modului de desfasurare a activitatii si declaratii pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor de eligibilitate si veridicitatea informatiilor cuprinse in cerere sau in documentele anexate.

In urma analizarii documentatiei depuse, ANCOM va comunica solicitantului decizia privind acordarea acestui statut.

Exemple de entitati care pot solicita statutul de notificator de incredere

ONG-uri, ca de exemplu: organizatii de protectie a consumatorilor, organizatii de protectie a minorilor, organizatii de aparare a drepturilor omului, organizatii de protejare a mediului, organizatii de protejare a drepturilor animalelor;

membri ai unor retele cunoscute de verificare a faptelor, cum ar fi International FactChecking Network (IFCN);

entitati publice cum sunt unitatile de semnalare a continutului online ale autoritatilor nationale de aplicare a legii sau ale Agentiei Uniunii Europene pentru Cooperare in Materie de Aplicare a Legii (Europol) sau autoritati de reglementare (cu exceptia DSC);

organisme private sau semipublice, de exemplu organizatiile care fac parte din reteaua INHOPE de linii telefonice de urgenta pentru raportarea materialelor care contin abuzuri sexuale asupra copiilor si organizatiile care s-au angajat sa notifice discursurile ilegale rasiste si xenofobe din mediul online;

retele sau aliante de entitati la nivel national sau european.

Tipuri de continut ilegal ce pot fi identificate de notificatorii de incredere

Continutul ilegal inseamna orice informatie care incalca una dintre legile in vigoare din Romania sau din alt stat membru UE.

Tipurile de continut ilegal care pot fi detectate, identificate si notificate in calitate de notificator de incredere in functie de domeniul de competenta pot fi incluse in categorii de genul:Protectia datelor si incalcari ale vietii private; Discurs ilegal; Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala si a altor drepturi comerciale; Conduita fara consimtamant referitoare la imagini sau informatii personale; Agresiune sau intimidare online; Pornografie sau continut cu caracter sexual; Fapte care privesc minorii; Fapte care privesc animalele; Produse ilegale si/sau nesigure etc.

Totul despre serviciile digitale

ANCOM vine in sprijinul utilizatorilor in calitatea lor de destinatari ai serviciilor intermediare cu informatii complete intr-o sectiune dedicata serviciilor digitale. Totodata, pentru industrie, ANCOM a detaliat pe site-ul sau atributiile coordonatorului de servicii digitale, obligatiile furnizorilor de servicii intermediare, drepturile destinatarilor serviciilor si normele stabilite prin Regulamentul privind serviciile digitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.