Acasă Anchete Interne DIICOT: Opt inculpați reținuți, cercetați pentru trafic de migranți

DIICOT: Opt inculpați reținuți, cercetați pentru trafic de migranți

DISTRIBUIȚI

 172812 – 30072024 – La datele de 29 și 30.07.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 8 inculpați ( dintre care trei cetățeni străini), cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Din cercetările efectuate a rezultat că,  începând cu luna decembrie 2023, pe teritoriul României a fost constituită o grupare infracțională transfrontalieră, de tip piramidal,   formată din cetățeni sirieni și români,  care au acționat în mod coordonat,  facilitând grupurilor ilegale de migranți trecerea frauduloasă a frontierei României către Bulgaria,  Republica  Serbia și  Ungaria.
În schimbul unor beneficii materiale importante, membrii grupului infracțional au asigurat  migranților ilegali găzduire temporară în diferite locații, situate atât în zona adiacentă municipiului București, cât și în zona de vest a țării. Pentru activitățile de  transport  făptuitorii au racolat mai multe persoane (preponderent cetățeni români) care fiind atrase de posibilitatea unor câștiguri materiale consistente  într-un termen scurt, au aderat la gruparea de criminalitate organizată și  și-au dezvoltat propriile rețele de transportatori.
În urma perchezițiilor efectuate în municipiile Bucureşti, Timişoara, Arad şi în județele Timiş, Ilfov şi Arad, au fost identificați 32 de migranți (proveniți din Siria și Irak). De asemenea, au fost descoperite și ridicate sume de bani în lei și euro, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.
Totodată, în cadrul acțiunii au fost efectuate percheziții, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări Timișoara, la o locație de tip safe-house, situată în municipiul Timișoara, utilizată de către membrii grupului infracțional  pentru găzduirea temporară a grupurilor de migranți.
Pe parcursul investigațiilor, începând cu luna ianuarie 2024, au fost interceptate pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria/Germania  5 transporturi de migranți însumând 70 de persoane (provenind cu precădere din Siria, Irak, Iran şi Turcia) ascunse în mijloace de transport de mare tonaj,  care au achitat traficanţilor sume de până la 12.000 de euro.
Au fost puse în aplicare  opt mandate de aducere, audierile fiind efectuate la sediul DIICOT – Structura Centrală. În prezenta cauză penală, a fost inițiat și menținut un dialog constant cu autoritățile din Germania, Ungaria și Austria, prin intermediul EUROPOL, și cu autoritățile din Bulgaria, cu sprijinul SELEC. La acțiune a fost prezentă o echipă din cadrul EUROPOL – European Migrant Smuggling Centre, precum și polițiști ai Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate din Bulgaria, pentru acordarea de sprijin în efectuarea audierii migranților depistați în urma activităților desfășurate în zona de vest a României.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcția Operațiuni Speciale și  subunităților teritoriale.
Astăzi,  urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă a acestora, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu  polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.