172614 – 09072024 – Ca urmare a reducerii prețului, traficul de internet în roaming între România și Republica Moldova a crescut semnificativ în 2023, arată un raport comun publicat de ANCOM și ANRCETI.
Dezvoltarea serviciilor de roaming bilateral în 2023 a fost alimentată din trei surse: creșterea cu 5% a numărului de utilizatori în roaming (ușoara scădere a numărului de clienți din Rep. Moldova în roaming în rețelele din România a fost mai mult decât compensată de fluxul invers), creșterea cu 33% a duratei roamingului, precum și creșterea intensității consumului de servicii în roaming (dublarea consumului de internet mediu zilnic pe cartelă moldovenească în roaming în România, respectiv o creștere cu 32% în flux invers).
Pentru serviciile consumate într-o zi de roaming în România, utilizatorul din Rep. Moldova a plătit în medie 0,18 euro, cu 22% mai puțin decât în 2023. La rândul său, pentru serviciile consumate într-o zi de roaming în Rep. Moldova, utilizatorul din România a plătit în medie 1,22 euro, același preț ca în 2022.
Astfel, în 2023 s-au înregistrat 6 milioane de zile de roaming bilateral (numărul total de zile de roaming activ în România al clienților din Rep. Moldova a crescut cu 25%, iar al clienților din România în roaming în Rep. Moldova – cu peste 50%).
Durata medie a roamingului bilateral a fost în 2023 de aproximativ 9 zile, în creștere semnificativă față de anul 2022: +12% în România (ajungând la 9,5 zile), +33% în Rep. Moldova (ajungând la 8,9 zile).
10% din utilizatorii de comunicații mobile (cartele SIM active) din Rep. Moldova au fost cel puţin o dată în roaming în România în 2023, în uşoară scădere. Invers, 1% din utilizatorii din România (cartele SIM active) au fost în roaming în Rep. Moldova în 2023, în creștere masivă față de anul precedent, însă pe fondul unei valori încă scăzute.
Traficul de internet în roaming continuă să fie debalansat, pe seama consumului mai intensiv din partea unui număr mai mare de clienți din Rep. Moldova (traficul de internet al utilizatorilor din Rep. Moldova aflaţi în roaming în România a crescut cu 155%, iar cel al utilizatorilor din România în roaming în Rep. Moldova a crescut cu 97%).
Și traficul de telefonie în roaming bilateral a continuat să înregistreze creșteri de două cifre și în 2023: cu 24% mai multe minute de apeluri efectuate sau primite de utilizatorii din România găzduiți în roaming în Rep. Moldova. În cazul utilizatorilor din Rep. Moldova găzduiți în roaming în România, creșterea a fost de cel puțin trei ori mai mare – cu 76% la apeluri primite și 85% la apeluri efectuate.
În Republica Moldova, tarifele de roaming cu România s-au bucurat de o scădere esențială rapidă prin aplicarea ”roamingului ca acasă” cu România încă din 2022. În România, reducerile tarifelor pentru roamingul cu Rep. Moldova operate în 2022 s-au menținut în cea mai mare parte, iar unii operatori au continuat în 2023 cu reduceri tarifare suplimentare. Totuși, reducerile tarifare din România au fost puse în umbră de unele pachete standard lansate în 2024 care, deși conțin beneficii relativ generoase, au o valabilitate atât de scurtă (24 ore) încât nu permit utilizarea lor efectivă.
În reflectarea angajamentului voluntar al operatorilor, tarifele standard de roaming cu Republica Moldova ar trebui să respecte plafoanele asumate pentru un număr cât mai mare de utilizatori și să fie concepute astfel încât să stimuleze consumul efectiv și să nu penalizeze consumul mediu sau redus.